Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Μετρό Θεσσαλονίκης: Χρονιά ορόσημο το 2018

Σε χρονιά ορόσημο αναδεικνύεται το 2018 καθώς μέσα στο έτος θα κλείσουν τα περισσότερα κατασκευαστικά θέματα των δύο έργων για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετά την απόδοση στην κυκλοφορία των οδών Δελφών και Μοναστηρίου, η συνέχεια θα είναι η αποκλιμάκωση της κατάληψης δρόμων πέριξ των εργοταξίων των σταθμών και ολοκλήρωση της κατασκευής των σταθμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com το "μενού" του 2018 περιλαμβάνει: 
Στη Βασική Γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός - Νέα Ελβετία θα ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στους σταθμούς εκτός από ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. 

Σε πολύ προχωρημένο βαθμό θα είναι τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (δάπεδα, γρανίτες) τα οποία θα ξεκινήσουν σε κάποιους σταθμούς τις επόμενες μέρες.

Μέσα στο έτος επίσης θα είναι εγκατεστημένα σε προχωρημένο βαθμό τα Η/Μ συστήματα αλλά και η επιδομή. Επίσης το μεγάλο γεγονός της χρονιάς θα είναι η έλευση του πρώτου συρμού, κάτι που αναμένεται να γίνει το Β`εξάμηνο του έτους. Η κατασκευή τους πραγματοποιείται στην Ιταλία από την Hitachi.

Στο επίπεδο της επιφάνειας αναμένονται αποδόσεις και άλλων δρόμων και χώρων που έχουν καταληφθεί εδώ και χρόνια για την κατασκευή των σταθμών.

Στη Γραμμή Καλαμαριάς επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σήραγγες της γραμμής, τα έργα πολιτικού μηχανικού και σε μεγάλο βαθμό τα αρχιτεκτονικά και τα Η/Μ που περιλαμβάνονται στην παρούσα σύμβαση ενώ θα πραγματοποιηθούν οι επιπλέον δημοπρατήσεις των Η/Μ και των 12 επιπλέον συρμών που είναι απαραίτητοι για να λειτουργεί εύρυθμά το δίκτυο. Επιπλέον θα ξεκινήσει η επιδομή (γραμμές).

Ο στόχος είναι το 2018 να κλείσει πολλά από τα εργοταξιακά θέματα και το 2019 να είναι το έτος προετοιμασίας λειτουργίας του δικτύου. 

Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση στη βασική γραμμή των Η/Μ συστημάτων, της επιδομής προκειμένου το Β`εξάμηνο του 2019 να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια που θα σημάνουν την οριστική αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της γραμμής. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ypodomes.com οι πρώτοι μήνες δοκιμών θα είναι και οι πιο κρίσιμοι για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση τους. Στην επιφάνεια θα ξεκινήσει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των σταθμών και το σταδιακό ξήλωμα των εργοταξίων. 

Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό, η τελική αντίστροφή μέτρηση θα έρθει το 2020 που θα μας φέρει στην 20η Νοεμβρίου, όταν ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του πρώτου τμήματος από το Συντριβάνι μέχρι την Νέα Ελβετία. 

Λίγους μήνες αργότερα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η γραμμή Καλαμαριάς, ενώ το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία και το ανατολικό τμήμα της βασικής γραμμής από τον Ν.Σ.Σταθμό μέχρι το Συντριβάνι που περιλαμβάνει και τους σταθμούς ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Το θετικό στην κατασκευή πλέον είναι ότι σχεδόν όλα τα δομικά προβλήματα που ταλάνιζαν το έργο, έχουν εκλείψει και όλα δείχνουν πως όσο πιο πολύ φορτσάρει το έργο τόσο πιο βέβαιο θα γίνει ότι τον Νοέμβριο του 2020 θα το δούμε να λειτουργεί.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου