Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το δικαστικό σήριαλ του ΟΑΣΘ στην ολομέλεια του ΣτΕ

Κατάβαση χιλιάδων μικρομετόχων του ΟΑΣΘ την επόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου θα δώσουν τη δικαστική μάχη και θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για την κρατικοποίηση του Οργανισμού "χωρίς καμία αποζημίωση για τους 3000 συνεταιριστές - μετόχους του".

Η δίκη αναβαθμίστηκε σε επίπεδο Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας. Σε αυτή τη δίκη μαμούθ θα κριθούν στις 2 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις ακύρωσης 399 παλιών μετόχων που ζητούν την ακύρωση του ν. 4482/2017 περί κρατικοποίησης του Οργανισμού, με τον οποίο έχασαν τις περιουσίες τους.

Σε αυτή τη δικάσιμο θα συζητηθούν και οι τέσσερις Αιτήσεις Ακυρώσεως που έχουν ασκηθεί συνολικά από 399 μετόχους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αντισυνταγματική δήμευση των μετοχών τους. 

Οι δυο πρώτες Αιτήσεις Ακυρώσεως, οι οποίες είχαν ασκηθεί αρχικά από 6 μετόχους και μέλη της πρώην διοίκησης του ΟΑΣΘ, είχαν προσδιοριστεί ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ με δικάσιμο την 5η Δεκεμβρίου 2017.

Ωστόσο, μετά τις Αιτήσεις Ακυρώσεως εκατοντάδων επιπλέον μετόχων, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, τη διέγραψε από το πινάκιο του Δ΄ Τμήματος και την εισήγαγε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η παραίτηση από τις αξιώσεις περίπου 47,5 εκατομμυρίων 
Οι παλαιοί μέτοχοι πέραν των άλλων καταγγέλλουν πως η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ προχώρησε με την ανάληψη των καθηκόντων της σε παραίτηση από την διεκδίκηση αξίωσης 47,5 εκατομμύριων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, που εκκρεμούσε στο διαιτητικό δικαστήριο. Η παραίτηση έγινε στις 23 Αυγούστου από τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ μετά την κρατικοποίησή του.

Τα συγκεκριμένα χρήματα απορρέουν ως αξίωση από την το νόμο και τη σύμβαση που ίσχυε μεταξύ του ΟΑΣΘ (στο προηγούμενο σχήμα του με τους ιδιώτες μετόχους) και το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον οποίο "το τυχόν παθητικό του ΟΑΣΘ καλύπτεται από το κράτος, αντισταθμιστικά".

Όπως λένε οι μικρομέτοχοι "πρόκειται ουσιαστικά για δήμευση ιδιωτικής περιουσίας που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία καταστρατηγεί βάναυσα το ελληνικό Σύνταγμα, τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Εν μέσω μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το ιδεολογικό της αφήγημα, κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ δύο χρόνια πριν την επερχόμενη Ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού (που βάσει Κοινοτικού Κανονισμού, έχει, ούτως ή άλλως, προγραμματιστεί για το 2019 με Διεθνή Διαγωνισμό). 

Η μεθόδευση της ήταν να σταματήσει από το 2015 να καταβάλει στον ΟΑΣΘ τις νόμιμες -και βάσει κρατικών Συμβάσεων- επιδοτήσεις εισιτηρίου, ώστε να επιτύχει τον οικονομικό στραγγαλισμό του Οργανισμού και να προχωρήσει στην αντισυνταγματική Κρατικοποίηση του".

Με την Παράσταση Διαμαρτυρίας, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ επισημαίνουν: "Οι 3000 συνεταιριστές - μικρομέτοχοι, αρχικά βιοπαλαιστές αυτοκινητιστές, δούλεψαν σκληρά και πλήρωσαν με τις οικονομίες μιας ζωής την είσοδό τους στον Οργανισμό. Το καθαρό μέρισμα τους από τον ΟΑΣΘ (αφαιρουμένων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.α. κρατήσεων) κυμαινόταν, για τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών (90%), κάτω από 150 ευρώ/μήνα, ενώ κατά την περίοδο 2016-17 φορολογούνταν για Μέρισμα το οποίο ούτε καν εισέπρατταν" 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου