Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Βρώμικα λεωφορεία, χωρίς εισιτήρια

Ακινητοποιημένο στα αμαξοστάσια βρίσκεται το 50% του στόλου των λεωφορείων λόγω αδυναμίας της εταιρείας ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) να προμηθευθεί ανταλλακτικά. 

Τα δρομολόγια εκτελούνται την τελευταία διετία με περιορισμένο στόλο, ο οποίος εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης λόγω παλαιότητας και περιορισμένων πόρων των συγκοινωνιακών φορέων. 

Ωστόσο, ακόμη και όσα από τα οχήματα των ΟΣΥ κρίνονται, από μηχανικής άποψης, κατάλληλα να κινηθούν δεν είναι βέβαιο ότι πληρούν υγειονομικώς τις ίδιες προδιαγραφές. 

Οι επιβάτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με βρώμικα λεωφορεία, στα οποία βρίσκουν σκουπίδια, ενώ τα καθίσματα -για όποιον προλάβει να βρει ένα από αυτά- αποτελούν μόνιμη πηγή μικροβίων.

Πληροφορίες εργαζομένων στην εταιρεία αναφέρουν ότι τα βράδια σε κάθε αμαξοστάσιο οι υπάλληλοι καθαριότητας (την καθαριότητα έχει αναθέσει η εταιρεία σε εργολάβο) προχωρούν σε γενικό καθαρισμό (εσωτερικά και εξωτερικά) σε περίπου τέσσερα έως πέντε λεωφορεία. 

Συνολικά, δηλαδή, καθαρίζονται ολοκληρωτικά περίπου 30 λεωφορεία την ημέρα, εάν υπολογιστεί ότι τα αμαξοστάσια είναι επτά. Σημειώνεται ότι η γενική καθαριότητα δεν πραγματοποιείται μόνον από τις καθαρίστριες του εργολάβου αλλά και από υπαλλήλους των ΟΣΥ. 

Μετά τη λήξη της βάρδιας σε καθημερινή βάση απασχολούνται περίπου 15 - 20 καθαρίστριες, οι οποίες αναλαμβάνουν να καθαρίσουν (στο εσωτερικό τους) τα οχήματα που είναι προγραμματισμένα να δρομολογηθούν το επόμενο πρωί. 

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πάντα χρόνος για τον καθαρισμό του συνόλου των λεωφορείων -περίπου 750 έως 1.000- που πρόκειται να κινηθούν την επομένη. Υπάρχουν, μάλιστα, περιοχές όπου οι οδηγοί κάνουν λόγο για τρομακτικά ευρήματα, μετά την ολοκλήρωση των δρομολογίων, όπως σύριγγες, που οι ίδιοι απομακρύνουν πριν παραδώσουν τα οχήματα στα αμαξοστάσια.

Ενόψει μάλιστα των εορτών, οι σχεδόν 400.000 επιβάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τα λεωφορεία πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι με μειωμένα δρομολόγια λόγω των αδειών των εργαζομένων στις ΟΣΥ. 

Έτσι, κατά την εορταστική περίοδο, όπως κάθε χρόνο, θα περιοριστεί η ήδη μειωμένη συχνότητα των δρομολογίων λόγω προβλημάτων στον στόλο. Η μείωση της συχνότητας των δρομολογίων κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το δρομολόγιο. 

Με δεδομένο όμως ότι το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ υπολογίζεται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 25%-30%, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και οχήματα, η αναμονή των επιβατών στις στάσεις προμηνύεται σημαντικά αυξημένη. Ο ΟΑΣΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ακριβές πρόγραμμα δρομολογίων των εορτών.

Ένα ακόμη πρόβλημα για τους επιβάτες των λεωφορείων και των τρόλλεϋ είναι η προμήθεια ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Τα περιορισμένα σημεία πώλησης (σε κεντρικές στάσεις των ΟΣΥ, σταθμούς του μετρό και ελάχιστα ακόμη περίπτερα) καθιστούν την εύρεσή τους δύσκολη υπόθεση. 

Ειδικά για επιβάτες από απομακρυσμένες στάσεις, η πιθανότητα εύρεσης εισιτηρίου είναι σχεδόν μηδενική, οδηγώντας ακόμη και τους συνεπείς στη λαθρεπιβίβαση. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου