Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικό... εξιτήριο από το «φαγοπότι»

Είναι μεγάλο το... ξεβόλεμα που φέρνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και τελευταίο δείγμα των ποικίλων αντιδράσεων είναι η πυρπόληση, η οποία έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) στην Καλλιθέα, όπου εκδίδεται ένα μέρος από τις μηνιαίες κάρτες.

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου είναι αποκαλυπτικά. Οι προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες, που έχουν εκδοθεί από τις 15 Νοεμβρίου, αγγίζουν τις 370.000, όταν τον Οκτώβριο οι «χάρτινες» υπολογίζονται σε 250.000.

Οι μπάρες που έκλεισαν ώς τώρα στους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του μετρό (Ελληνικό, Αγία Μαρίνα, Ανθούπολη και Δουκ. Πλακεντίας) έφεραν ανατροπές που δημιουργούν ερωτήματα.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σταθμού στη Δουκ. Πλακεντίας, όπου η χρήση των ηλεκτρονικών κομίστρων την εκτόξευσε στην πρώτη θέση από πλευράς επιβατικής κίνησης, ενώ κατά κανόνα βρισκόταν στην τέταρτη.

Ο σταθμός άφησε πίσω το Σύνταγμα και την Ομόνοια, που κατείχαν τις κορυφαίες θέσεις και ώς τώρα δεν έχουν κλείσει οι μπάρες εισόδου/εξόδου.

«Θα βρεθούμε μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις που εκθέτουν πολλούς», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του ΟΑΣΑ, που μας ενημέρωσε ότι μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και στον σταθμό του Νομισματοκοπείου που έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει μιλήσει δημόσια για τις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων που ήξεραν, αλλά δεν πήραν μέτρα για το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το πολύχρονο πάρτι με τα πλαστά εισιτήρια και την... ιδιωτικοποίηση εσόδων από το κύκλωμα του «υπόγειου» ήταν γνωστό τουλάχιστον από το 2011.

Επιβεβαιώθηκε περίτρανα από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε η εφημερίδα μας (1/4/2016), ενώ λίγους μήνες αργότερα το πόρισμα της διεθνούς εταιρείας KPMG υπολόγισε ότι για 43 μήνες (από 1/2/2011 έως 31/8/2014) η «τρύπα» στα έσοδα μόνον από τα εισιτήρια έφθασε στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, απολύθηκαν τρεις υπάλληλοι του μετρό και παραπέμφθηκαν άλλοι 12 στο πειθαρχικό.  

Οι δολιοφθορές 
Οι αποκαλύψεις των ελέγχων, που συνεχίζονται, φαίνεται πως δεν είναι άσχετοι με το μπαράζ δολιοφθορών στα ακυρωτικά μηχανήματα, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2016, λίγο μετά την τοποθέτηση των πρώτων ηλεκτρονικών υποδομών σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017 οι επιθέσεις ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο αστυνομικό δελτίο και είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν 127 μηχανήματα.

Το ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 3.800 πλαστά εισιτήρια σε διάφορα σημεία πώλησης, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της εκτύπωσης είχε στην κατοχή της και άλλο ένα εκατομμύριο εισιτήρια!

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, που στερείται κάθε κοινωνικής νομιμοποίησης», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΑΣΑ που εκδόθηκε μετά την επίθεση στα γραφεία στην Καλλιθέα και προσθέτει ότι «οι εκτεταμένες και ηθικά απαράδεκτες πρακτικές των κυκλωμάτων με τα πλαστά εισιτήρια και την αφαίμαξη του δημόσιου πλούτου, τελείωσε και σύντομα πολλοί θα έλθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια της Δικαιοσύνης. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η διαφάνεια είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν». 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου