Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος στην εργασιακή "ζούγκλα" των ΚΤΕΛ

Στην πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου όλων των υπερωριών του προσωπικού αλλά και των εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, όπως και των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο, υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία καταργεί τη σχετική εξαίρεση που ίσχυε μέχρι τώρα. 

Το υπουργείο προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες εργαζομένων στα ΚΤΕΛ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Βάσει της ρύθμισης, αρμόδιος για τη δήλωση των στοιχείων είναι ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ ή άλλος εντεταλμένος υπάλληλος, ενώ οι λεπτομέρειες των στοιχείων που απαιτούνται θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει. 

Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, στην οποία επισημαίνεται: 

«Η εξαίρεση του κλάδου οδηγών ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων από την υποχρέωση ανάρτησης πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων και υπερωριών ηλεκτρονικά σε πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ έχει συμβάλει στην έκρηξη του φαινομένου αυθαιρεσιών της εργατικής νομοθεσίας στον εν λόγω κλάδο, καθώς τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους».

Με ικανοποίηση ενημερώθηκε για τη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας, Θεμιστοκλής Αμπλάς, ο οποίος εκπροσωπεί τους περίπου 15.000 εργαζομένους στον κλάδο. 

«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε υποβάλει δεκάδες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, μηνυτήριες αναφορές και έχουμε βρεθεί σε πολλά δικαστήρια» λέει στο «Έθνος».

Και συνεχίζει: «Στα ΚΤΕΛ η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας είναι μόνιμη κατάσταση. Σπάνια εφαρμόζεται η ανάπαυση μετά τη βάρδια, πολλές φορές καταργούνται τα διαλείμματα και συχνά βλέπεις ανθρώπους στο τιμόνι για δύο βάρδιες συνεχόμενες, δηλαδή 16 ώρες. 

Μάλιστα, τις πιο πολλές φορές αυτοί είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων. Επιπλέον, κανείς δεν πληρώνεται σωστά. Εκτός από τις ατομικές συμβάσεις των 586 ευρώ, σπανίως αμείβονται οι υπερωρίες και δίνονται κανονικά τα ρεπό».

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στα ΚΤΕΛ έχουν υποβληθεί κατά καιρούς και ερωτήσεις από βουλευτές, με πιο πρόσφατη αυτή βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, στην οποία γινόταν λόγος για καταγγελίες μη χορήγησης διαλείμματος εργασίας, ελλιπούς ανάπαυσης εργαζομένων από βάρδια σε βάρδια και μη χορήγησης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου