Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Σ. Παππάς: Άλλα 50 με 60 λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν στη Θεσσαλονίκη

Άλλα 50 με 60 αστικά λεωφορεία πρόκειται να κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης εντός του επόμενου τριμήνου, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, τονίζοντας ότι σε ενάμιση μήνα θα έχει επιλεγεί η βέλτιστη πρόταση για την αναδιάταξη των γραμμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης. 

«Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το σχέδιο των γραμμών. Ο ΟΑΣΘ, εκτός από το μεταφορικό, επιτελεί κι άλλο έργο. Πρέπει να γίνουν τα λεωφορεία πιο λειτουργικά για τους επιβάτες, να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και να δημιουργούνται λιγότερα προβλήματα στο κυκλοφοριακό και στη ρύπανση», τόνισε. 

Ο ίδιος είπε ότι στη διάρκεια της τετράμηνης διοίκησης του οργανισμού από το νέο σχήμα, μπήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 150-160 περισσότερα λεωφορεία έναντι του προηγούμενου διαστήματος που ο ΟΑΣΘ βρισκόταν υπό ιδιωτική μορφή και πρόσθεσε ότι κάθε πρωί στην πόλη κυκλοφορούν 390 αστικά λεωφορεία, ενώ το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξάνεται σε 408 με 420. 

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι για τη σωστή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης απαιτείται σε σταθερή βάση η κυκλοφορία 450-460 λεωφορείων, στόχος που δεν είναι μακρινός, με βάση τις συνεννοήσεις που κατάφερε η διοίκηση του ΟΑΣΘ με τους προμηθευτές ανταλλακτικών, στους οποίους οφείλονται 50 εκ. ευρώ, ενώ, όπως γνωστοποίησε, σε ΙΚΑ και Εφορία ο οργανισμός χρωστά 47 εκ., για τα οποία όπως είπε «δίνεται μάχη», προκειμένου να παγώσουν.
Επίσης, χαρακτήρισε «χρονιά – ορόσημο» για την πόλη το 2020, καθώς, όπως ανέφερε, ο ΟΑΣΘ και το μετρό θα παρέχουν στους πολίτες συνδυαστικές μεταφορές αποτελεσματικά και υπενθύμισε ότι στην έναρξη του προαναφερόμενου έτους θα ξεκινήσει και η αγορά, με leasing, 2.000 αστικών λεωφορείων, εκ των οποίων τα 1.200 θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Διευκρίνισε, επίσης ότι κάποια από αυτά θα δουλεύουν με υγραέριο, άλλα με πετρέλαιο και άλλα με ηλεκτρισμό.

Η 4μηνη θητεία του ΔΣ του ΟΑΣΘ σε αριθμούς 
Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη έκδοσης των ισολογισμών του ΟΑΣΘ, ενώ τόνισε ότι στην 4μηνη θητεία της η διοίκηση του οργανισμού πήρε 25,8 εκ. ευρώ από το κράτος και ξόφλησε τα καθυστερούμενα δύο μηνών των εργαζομένων από την προηγούμενη περίοδο, ήτοι 13 εκ. ευρώ, ενώ κατέβαλλε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού, αποκαθιστώντας την ομαλότητα στη μηνιαία πληρωμή τους. 

Μάλιστα, όπως τόνισε, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Νοεμβρίου 2017, επετεύχθη εξοικονόμηση ύψους 7 εκ. ευρώ για το Δημόσιο έναντι των αντίστοιχων χρόνων του 2015 και 2016.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τριμήνου Αυγούστου-Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς είπε ότι τα έξοδα του προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα, όπως και τα έσοδα του οργανισμού, οι αμοιβές τρίτων μειώθηκαν κατά 48,70%, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ κατά 86,25% και κατά 13,72% τα έξοδα. 

Διευκρίνισε δε, μιλώντας για τη μείωση των εξόδων ότι αν δεν περιληφθεί η αύξηση 26,52% στη δαπάνη καυσίμων, τότε αυτά είναι μειωμένα κατά 5,24 εκ. ευρώ, ήτοι συνολική πτώση της τάξης του 18,82%. «Για το 2018 προβλέπουμε εξοικονόμηση για το Δημόσιο άνω των 30 εκ.», επισήμανε ο κ. Παππάς. Μιλώντας, εξάλλου, για τα οικονομικά του οργανισμού, ο κ. Παππάς αποκάλυψε ότι ενώ θα περίμενε κάποιος να βρει αποθεματικό ύψους 50 εκ. ευρώ σε καταθετικό έντοκο λογαριασμό που υπάρχει «βρέθηκαν μόλις 760 ευρώ». 

Αναφορικά με τη νέα συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ επισήμανε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους εργαζομένους και μένει να λυθούν κάποια θεσμικά ζητήματα, προκειμένου να υπογραφεί, ίσως και σε μια εβδομάδα». Πάντως, όπως διευκρίνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα, στόχος είναι να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών και των απολαβών. 

Γενικότερα για το θέμα του προσωπικού ο κ. Παππάς σημείωσε ότι ο ΟΑΣΘ έχει ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, τεχνίτες και οδηγούς και προανήγγειλε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύναψης ειδικής σχέσης, προκειμένου να καλυφθούν κάποια κενά.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους 
Το διασφαλισμένο, χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο, κέρδος στη χρήση 2016 ανήλθε στα 16,45 εκ. ευρώ, με τις ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ να ανέρχονται σε 424, που σημαίνει ότι «το κέρδος κάθε ακέραιας μετοχής είναι 38.797,17 ευρώ». Η διαχρονικά σωρευτική αξία της ακέραιας μετοχής των 47,200 ευρώ, απέδιδε περίπου 38,800 ευρώ ετησίως, ήτοι 82,2%, «απόδοση που απολάμβαναν όλες οι μετοχές είτε ήταν ακέραιες είτε κλάσμα ακέραιας μετοχής», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: 

«Αυτό το ποσοστό κέρδους του επενδεδυμένου κεφαλαίου κρίνεται για οποιαδήποτε επιχειρηματικά δεδομένα ως προκλητικά υψηλό». Μεταξύ άλλων, είπε ότι για τα έτη από το 2015 ως το 2017 οι μέτοχοι έλαβαν μερίσματα και καταβολή ΕΦΚΑ, συνολικά 36,097 εκ. ευρώ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου