Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Το 2018 η επίλυση πολλών εκκρεμοτήτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα της χρονιάς είναι εμφανές πως η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα ως το τέλος του 2017. 

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο γράφαμε πως η μετάβαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, γνωρίζαμε καλά πως πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα και το γεγονός πως μέχρι τότε δεν είχε δημοσιευτεί κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο για τη μετάβαση δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικό.

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που σήμερα, τέσσερις εβδομάδες πριν το τέλος του 2017, περιμένουν επίλυση από τον ΟΑΣΑ και τον ανάδοχο του έργου:

Έκδοση και αποστολή καρτών ταχυδρομικά: 
Η περίφημη διαδικασία του φακέλου που οργανώθηκε «στο πόδι» για να μειωθούν οι τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια, έχει τελικά προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία για πολλούς επιβάτες. 

Όπως μας γράφουν αναγνώστες, την περασμένη εβδομάδα γινόταν ακόμα αποστολή καρτών για φακέλους που είχαν παραδοθεί στα εκδοτήρια στα τέλη Οκτωβρίου. 

Δεδομένου ότι (επισήμως τουλάχιστον) τα εκδοτήρια δέχονταν φακέλους ως τις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται πως κάποιοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως το τέλος της χρονιάς για την κάρτα τους, καθώς η αναμονή φτάνει τον ένα μήνα. 

Επιπλέον, το περιστατικό εμπρησμού σε σημείο έκδοσης καρτών τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε ως αποτέλεσμα να καούν κάρτες που είχαν ήδη εκδοθεί και εκκρεμούσε η αποστολή τους. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι κάρτες αυτές θα επανεκδοθούν, ωστόσο η περαιτέρω καθυστέρηση είναι δεδομένη.

Η νέα διαδικασία έκδοσης καρτών 
Μετά το ΟΚ της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναμένουμε να ξεκινήσει η έκδοση προσωποποιημένων καρτών μέσω διαδικτύου και με ταχυδρομική αποστολή για όλους τους επιβάτες. 

Καθώς 370.000 κάρτες έχουν ήδη εκδοθεί για δικαιούχους ολόκληρου και μειωμένου κομίστρου, οι περισσότεροι εξ όσων θα επωφεληθούν από τη νέα διαδικασία θα είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κλπ) για τους οποίους η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει γίνει ακόμα πράξη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, ο ΟΑΣΑ έχει έτοιμο το online σύστημα που θα δέχεται αιτήσεις αλλά προφανώς υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. 

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οργανωτικά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα συγκριτικά με τη διαδικασία του φακέλου, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι αναμένεται να εκδοθούν εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες, με όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση σχεδόν ταυτόχρονα (;) δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Περισσότερα σημεία έκδοσης εισιτηρίων 
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο οργανωτικό φάουλ του ΟΑΣΑ. Πριν την κατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε λειτουργία το σύνολο (ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία) των σημείων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (εκδοτήρια, αυτόματα μηχανήματα, περίπτερα κ.λπ.) 

Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν βλέπουμε κάποια βιασύνη για να αυξηθούν τα σημεία αυτά μέσω προσθήκης νέων αυτόματων μηχανημάτων ή αναβάθμισης των παλιών. 

Επίσης κανείς δεν φαίνεται να ξέρει ποια και πόσα ακριβώς είναι τα εξωτερικά σημεία πώλησης και επαναφόρτισης εισιτηρίων. Υπάρχει κάποιος λόγος που ο ΟΑΣΑ δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα μία λεπτομερή λίστα;

Αγορά εισιτηρίων και με κάρτες 
Ενώ πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένες να δέχονται πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, η έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων σε αυτές περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα εκδοτήρια και σε κανένα αυτόματο μηχάνημα. 

Συμβάσεις με τις τράπεζες υποτίθεται πως υπάρχουν. Το ερώτημα είναι που έχει κολλήσει η διασύνδεση των μηχανημάτων με το τραπεζικό σύστημα.

Κλείσιμο των πυλών 
Το κλείσιμο των πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό ξεκίνησε σταδιακά από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τέσσερις σταθμούς (Αεροδρόμιο, Δουκ. Πλακεντίας, Άγιος Αντώνιος, Ελαιώνας) και επισήμως αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ) ή τα τέλη Δεκεμβρίου (σύμφωνα με τον υπουργό). 

Στις δύο βδομάδες που ακολούθησαν, οι πύλες έκλεισαν σε μόλις 1 ακόμα σταθμό (Άγιος Δημήτριος), άρα η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 3-4 εβδομάδες φαντάζει δύσκολη. Λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε λίγο πριν τις γιορτές όταν η κίνηση στους κεντρικούς σταθμούς αυξάνεται κατακόρυφα, φαίνεται πως το κλείσιμο των πυλών θα πάρει παράταση κάποιες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου