Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Στα «σκαριά» το νέο σύστημα ηλεκτρονικών και δορυφορικών διοδίων

Μια καινούρια εποχή με σύγχρονα, ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά ανατέλλει για τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, βάσει και των αλλαγών που δρομολογούνται στον τρόπο πληρωμής των διοδίων. 

Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, Hellastron, σε περίπου ένα χρόνο η πολυπόθητη «διαλειτουργικότητα» των πομποδεκτών πληρωμής διοδίων θα είναι γεγονός, εφόσον η συμβατότητα των πομποδεκτών θα επεκταθεί προκειμένου να συμπεριλάβει όλο νέο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι ασύρματες συσκευές πληρωμής λειτουργούν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους (Αττική, Ολυμπία, Γέφυρα, Μορέα και Αιγαίου) πλην της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού που χρησιμοποιούν διαφορετικό πομποδέκτη. 

Η Εγνατία Οδός αναμένεται να ενταχθεί επίσης στο σύστημα του «ενιαίου» πομποδέκτη, μόλις εγκατασταθούν κατά μήκος της, επίγεια ηλεκτρονικά διόδια.

Ο κ. Χαλκιάς εξήγησε ότι η τιμολογιακή πολιτική θα παραμείνει η ίδια ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο χρέωσης, ο οποίος πλέον θα γίνεται με βάση τα χιλιόμετρα, εκτός από την Αττική Οδό και την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, όπου ισχύουν διαφορετικές συμβάσεις. 

Ο Πρόεδρος της Hellastron, εξήγησε ότι η χιλιομετροχρέωση θα ωφελήσει τους οδηγούς που διανύουν μικρές αποστάσεις και μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την χρήση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι και τα επόμενα διόδια, έστω και αν εισέρχονται λίγο πριν και εξέρχονται λίγο μετά από έναν μετωπικό σταθμό που συναντούν στον δρόμο τους. Το κόστος της χιλιομετρικής χρέωσης είναι περίπου 0,061 ευρώ/χλμ.

Το επόμενο τεχνολογικό άλμα όμως αφορά τα λεγόμενα «δορυφορικά» διόδια. Όπως έγινε σαφές από τον κ. Χαλκιά, τα δορυφορικά διόδια θα εισαγάγουν ένα νέο σύστημα ελεύθερης ροής που θα αφορά αποκλειστικά τα επαγγελματικά οχήματα χωρίς να απαιτείται η διέλευσή τους από επίγεια σημεία ελέγχου. 

Αντίθετα, με τη χρήση ενός πομποδέκτη που θα είναι εγκατεστημένος μέσα στο όχημα, θα αποστέλλονται, μέσω δορυφόρου, όλες οι λεπτομέρειες της πορείας που καταγράφεται είτε σε αυτοκινητόδρομο, είτε σε άλλα σημεία του εθνικού δικτύου, σε ένα κέντρο ελέγχου, όπου και θα διαμορφώνεται η ανάλογη χρέωση για τον οδηγό.

Για τα Ι.Χ., θα γίνει ένα «πάντρεμα» των συστημάτων όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιάς εφόσον θα υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής με βάση των αριθμό κυκλοφορίας. 

Η συνδρομή αυτή δεν αφορά σε γεωγραφικό εντοπισμό του εκάστοτε οχήματος αλλά στην καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας, μέσω καμερών, κατά την είσοδο και έξοδό του από τους αυτοκινητόδρομους ώστε να υπολογιστεί χιλιομετρικά η χρέωση που του αναλογεί.

Είναι πολύ βασικό ότι όλα τα παραπάνω συστήματα απαιτούν από τους οδηγούς μία συνδρομή με χρηματικό υπόλοιπο, μία «κάβα» δηλαδή ή εγγύηση μεταπληρωμής (όπως με χρήση πιστωτικής κάρτας) προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τους αυτοκινητόδρομους. 

Προοδευτικά θα δοθούν και επιπλέον επιλογές που θα περιλαμβάνουν την προαγορά χιλιομέτρων ή την χρονική βινιέτα (π.χ. «πάσο» χρήσης για 24 ώρες) η οποία θα γίνεται και μέσω διαδικτύου εκτός από τα φυσικά σημεία πωλήσεων. 

Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί προς το παρόν το ζήτημα σχεδιασμού ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητα των διοδίων από όλα τα οχήματα στα πλαίσια του νέου συστήματος, εγγεγραμμένα ή μη καθώς και η διασφάλιση ότι τα λεφτά που εισπράττονται θα πηγαίνουν και προς την αποπληρωμή των δανείων που απαιτήθηκαν κατά την κατασκευή.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου