Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΚΤΕΛ Κηφισού: Καλωσήρθατε στη Ν. Καλκούτα (του 1980)

Σε μια Αθήνα που γίνεται όλο και πιο ηλεκτρονική, τα ΚΤΕΛ Κηφισού παραμένουν τόσο τριτοκοσμικά που σε πιάνει πονοκέφαλος - αλλά κάποιος εκεί θα βρεθεί να σου κλέψει ακόμα και το ντεπόν.  

Μια μαυροντυμένη καλόγρια με πλησιάζει και μου δείχνει κομποσχοίνια, «Για προσευχές» μου λέει (μη σκεφτώ πως είναι για να πηδάω σχοινάκι), «για να σώσεις την ψυχούλα σου!» 

Η ψυχούλα μου έχει πάει στην Κούλουρη γιατί τρεις άντρες πιάστηκαν στα χέρια μπροστά στα αθώα ματάκια μου - παραλίγο να σφαχτούνε για ένα τελάρο με χαρτομάντηλα: ποιος τα πουλούσε δικαιωματικά και γιατί μπήκε στα χωράφια του αλλουνού, ενώ ήτανε από «ξένο ΚΤΕΛ». 

Τα ΚΤΕΛ είναι του Κηφισού, αλλά έχει «χωράφια» η τεράστια εγκατάσταση, και αν πουλάς π.χ. στο ΚΤΕΛ Αχαΐας δεν έχεις καμιά δουλειά στο ΚΤΕΛ Καστοριάς, που είναι άλλο καπέλο εντελώς. 

Πάντως πωλούνται τα πάντα εδώ, από φορτιστές κινητών μέχρι κινητά, από αρώματα μέχρι γυαλιά ηλίου: τα περιφέρουν όλα χοροπηδώντας ανάμεσα στα λεωφορεία, άντρες, γυναίκες και παιδιά απροσδιόριστης καταγωγής, με σπασμένα ελληνικά αλλά απόλυτη γνώση του τοπίου. 

Κινούνται μέσα - έξω, περιμένοντας να μαδήσουν το παραδοσιακό Κορίτσι από Χωριό, ή Αγόρι, που νομίζεις ότι βγαίνει από ταινία του Χατζηχρήστου και όχι από ένα υπερσύγχρονο λεωφορείο... 

Το λεωφορείο είναι το μόνο υπερσύγχρονο στον Κηφισό, όπως και όλα τα 4.199 λεωφορεία των 62 υπεραστικών γραμμών, με τα οποία συντελείται το 80% των μετακινήσεων εντός Ελλάδας: πεντακάθαρα, τεράστια, με ερκοντίσιον και αναπαυτικές θέσεις, δεν έχουν καμία σχέση με τα ταλαίπωρα παλιά λεωφορεία της δεκαετίας του ’80, με τα οποία ανεβοκατεβαίναμε Αθήνα - Καβάλα, Θεσσαλονίκη - Αθήνα. 
Ο σταθμός όμως είναι ακριβώς όπως ήτανε στα σκοτεινά Έιτις… απλώς κάπως έτσι φαντάζεσαι την Καλκούτα στα Έιτις. 
Οι τεράστιες άχαρες καφετέριες με τις γυάλινες ημιβρώμικες προθήκες είναι ίδιες, με αμέτρητα τραπεζάκια (πόσοι να κάτσουνε; Ούτε σε γάμο δεν βρίσκεις τόσες καρέκλες), με τουαλέτες στο υπόγειο. 

Τις έχω τσεκάρει, η πιο καθαρή είναι στο καφέ που βρίσκεται δίπλα στο ΚΤΕΛ Αχαΐας, μάλιστα έχει συμπαθέστατη κυρία καθισμένη στην πόρτα, με κωλόχαρτο και κουζινόχαρτο μπροστά της, βάρδα και τα χρειαστείς. 

Το ότι είναι καθαρές οι τουαλέτες σου έρχεται σαρπράιζ πάρτι - είχα καμιά 20ετία να κατέβω στον Κηφισό και τις θυμόμουν σύσχριστες, αλλά ορίστε που έπεσε εξέλιξη τουλάχιστον σε έναν τομέα. 

Υπάρχουν ψιλικατζίδικα, να αγοράσεις μωρομάντιλα (σιχαίνεσαι) και κρακεράκια για το ταξίδι. Υπάρχει βιβλιοπωλείο «Σταθμός» με σχετικά καλές τιμές, όχι πρόσφατα ενημερωμένο αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Υπάρχουν ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ. 
Υπάρχει τεράστια επιγραφή ΤΣΙΓΑΡΑ και δίπλα GRILL ACADEMY και ηλεκτρονική επιγραφή με κόκκινα γράμματα που «τρέχουν»: «…ΕΙΔΗ ΤΑΦΟΥ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ, ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ», με τόσο μεγάλη βιτρίνα, που αναρωτιέσαι κάθε πότε άραγε ανανεώνεται η επίπλωση και αν χαλάνε μάνι μάνι τα ηλεκτρικά κεριά ενός τάφου. Και πόσο τον κόφτει, αυτόν που είναι μέσα. 
 
«Ένας τριτοκοσμικός σταθμός, κομπλέ με θεοβρώμικα πατώματα, πορτοφολάδες και τζάνκι... οι πιο αγενείς άνθρωποι της πόλης δουλεύουν εδώ», στο ίντερνετ, ένα από τα πολλά σχόλια για το σταθμό Κηφισού. 
Δεν πέφτει και τόσο έξω ο σπουκαρισμένος ταξιδιώτης - το έδαφος είναι κατάμαυρο, ο αέρας μυρίζει πίσσα, βενζίνη, κάπνα και μπούρμπερη. 

Όλοι φαίνονται άπλυτοι καιρό, τα τζάμια και γκισέ έχουνε μια καφε-γκρι πατίνα από παστωμένη σκόνη, λίγδα και παλαιότητα. 

Δεν βρίσκεις πού να καθίσεις: γιαγιάδες με ατέλειωτες σακούλες, με πλαστικά κινέζικα τσαντικά και με ΚΑΛΑΘΙΑ μερικές φορές, πιάνουνε τις διαθέσιμες θέσεις. Που είναι κατάμαυρες, δεν θέλεις να τις πλησιάσεις έτσι κι αλλιώς. 

Φοιτητές ταξιδεύουν με ΚΤΕΛ, αλλά δεν είναι τρέντι φοιτητές με γιλεκάκια, τατουάζ και περιποιημένα μούσια ούτε φοιτήτριες με πολύχρωμα μαλλιά και δερμάτινα τζιν. Είναι, σόρι που το λέω ωμά, φτωχοί φοιτητές, που δεν έχουν δικό τους αμάξι να πάνε στην Πάτρα ή στη Σαλονίκη και σκύβουν το κεφάλι στα ΚΤΕΛ... όχι σκασμένοι - λίγα πράγματα σε σκάνε όταν είσαι 22. 

Στον Κηφισό βλέπεις μια διαφορετική κατηγορία φοιτητή, απορροφημένου στο κινητό του με ακουστικά, στην κοσμάρα του - άρα ιδανικό θύμα για τους πορτοφολάδες/τσαντάκηδες. Που θέλουνε (1) πορτοφόλια με λίγα, έστω, λεφτά ή (2) λάπτοπ, ηλεκτρονικά, τηλέφωνα κ.λπ., πράγματα που συνήθως διαθέτουν οι φοιτητές… οπότε, κατά το «όπου φτωχός και η μοίρα του», τους τα κλέβουν. 

Δεν είναι ο κίνδυνος (κλοπής, σωματικής βλάβης κ.λπ.) που σε αρπάζει από τα μούτρα στον Κηφισό, ούτε η αγένεια, πράγματι, των ανθρώπων εκεί. Είναι η μυρωδιά, η μαυρίλα, η αίσθηση μιας μίζερης, παλιάς Ελλάδας που σε ψυχοπλακώνει. 
Τη θυμάσαι αυτή την Ελλάδα αλλά είχες την ελπίδα ότι τσιμεντώθηκε, ντιζαϊνιάστηκε, εξευρωπαΐστηκε, σαν τους σταθμούς του μετρό και το Βενιζέλος και το Νιάρχος και το Ωνάσειο κ.λπ., και δεν έγινε τίποτα τέτοιο - ούτε καν μια σκούπα δεν πέρασε κάποιος στα πατώματα, πόσο μάλλον μια σφουγγαρίστρα... 

Ο σταθμός Κηφισού μου θυμίζει τα 20-30 μου και μου φαίνεται μέχρι γραφικός. Όλοι αυτοί οι κακομούτσουνοι φωνακλάδες άνθρωποι είναι σαν να ξεμείνανε από τα επαρχιακά ΚΤΕΛ της δεκαετίας του ’70 και ’80, μάλιστα χωρίς καν να αλλάξουν σώβρακο. 
Καταλαβαίνω όμως ότι δεν είναι εικόνα τώρα αυτή να δείχνουμε στους τουρίστες... εκτός κι αν συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι εδώ είναι Ελλάδα, και μερικά πράγματα δεν πρόκειται να σιάξουν ποτέ.

Πληροφορίες
  • Στον Σταθμό Κηφισού βρίσκονται τα ΚΤΕΛ: Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορίνθου, Λακωνίας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλώρινας και Χαλκιδικής. 
  • Αν έχετε ανοιχτό εισιτήριο, πρέπει να περιμένετε σε ουρά στο κατάλληλο γκισέ να σας γράψουν με το χέρι αριθμό θέσης πάνω στο εισιτήριο, λίγο πριν την επιβίβαση. 
  • Το λεωφορείο 051 είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσεις στο ΚΤΕΛ (η αφετηρία είναι στην Μενάνδρου, στην Ομόνοια), όπως και να φύγεις από εκεί. Το 420 πάει Πειραιά και το Χ93 Αεροδρόμιο.
  • Τα τηλέφωνα 2105124910, 2105124911, 2105132601 μιλάνε συνέχεια. Ό,τι πληροφορία θέλετε για δρομολόγια, τιμές κ.λπ. θα βρείτε στα σάιτ του κάθε ΚΤΕΛ ή στο 14505. 
  • ΚΤΕΛ σημαίνει «Κοινό Ταμείο Εισπράξεων Λεωφορείων». Είναι «μεταφορικές εταιρείες με μορφή ΑΕ που εκτελούν αστικά ή και υπεραστικά δρομολόγια, έχοντας έδρα την πρωτεύουσα νομού ή νησιού».
ΚΤΕΛ Κηφισού, Δράκοντος & Κηφισού 68-74 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου