Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται διαγωνισμοί 151 εκατ.€, για Η/Μ και συρμούς στη Γραμμή Καλαμαριάς

Τρέχει - τρέχει το έργο επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που θα αποτελέσει και την δεύτερη γραμμή του δικτύου. 

Στις 20 Νοεμβρίου ο πρώτος Μετροπόντικας, έφτασε στον 4ο κατά σειρά σταθμό ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ έχοντας κάνει ρεκόρ χρόνου και έχοντας ήδη διανοίξει σε 8 μήνες το 55% της σήραγγας, αναδιπλώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Αττικό Μετρό το χρονοδιάγραμμα προς ...τα πίσω. 

Πλέον θεωρείται ρεαλιστικό η διάνοιξη της δίδυμης σήραγγας να έχει διανοιχθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι και να έχει κουμπώσει με την βασική γραμμή στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ.

Τώρα, τα ενδιαφέροντα νέα για την συγκεκριμένη γραμμή (ή επέκταση αν θέλετε) είναι η δρομολόγηση σύντομα κάποιων διαγωνισμών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της. Το συνολικό κόστος των δημοπρατήσεων ανέρχεται σε 151 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:
  • Ένα Διαγωνισμό για την προμήθεια 12 υπεραυτόματων συρμών που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της γραμμής αλλά και συνολικά του δικτύου. Το κόστος θα είναι 105εκατ.ευρώ και αναμένεται να βγει στον αέρα το 2018.
  • Ένα Διαγωνισμό για σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου συρμών προκειμένου η γραμμή να καταστεί ασφαλής και λειτουργική. Το κόστος ανέρχεται σε 25εκατ.ευρώ και πιθανότατα θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θα βγάλει στον αέρα η Αττικό Μετρό.
  • Πολλαπλούς διαγωνισμούς θα έχουμε για τα Η/Μ συστήματα που θα ξεκινήσουν άμεσα, είναι συνολικού κόστους 20εκατ.ευρώ, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσοι θα είναι, όμως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes περιλαμβάνουν:
  • Σύστημα Συλλογής Κομίστρου 3,5εκατ.ευρώ
  • Σύστημα Τηλεχειρισμού και Ελέγχου της παροχής ηλεκτρικής ισχύος (PRCS) 900χιλ.ευρώ
  • Σύστημα Ασφαλείας-Ελέγχου Πρόσβασης (SMS) 1,4εκατ.ευρώ
  • Ψηφιακό Σύστημα Μετάδοσης Δεδομένων 1,5εκατ.ευρώ
  • Κλειστό Σύστημα Τηλεόρασης (CCTV) 2,3εκατ.ευρώ
  • Σύστημα Δημόσιων Αναγγελιών (ΡΑ) 1,5εκατ.ευρώ
  • Σύστημα Ασύρματης Επικοινωνίας (TETRA) 2εκατ.ευρώ
  • Σύστημα Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτιρίων 1,55εκατ.ευρώ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διαγωνιμοί αυτοί είναι εξασφαλισμένοι χρηματοδοτικά από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς το έργο είναι phasing και τραβάει χρηματοδότηση από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2013 που ξεκίνησε το έργο που είναι πλέον διάπλατα ανοιχτό το διάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, στόχος είναι η Γραμμή Καλαμαριάς να ξεκινήσει δοκιμαστικά δρομολόγια μέσα στο 2019 και εμπορική λειτουργία το 2021. 

Το Μετρό Θεσσαλονίκης από το 2020 μέχρι το 2022 αναμένεται να αναπτύξει ένα πρώτο δίκτυο Μετρό, αποτελούμενο από 2 γραμμές με 18 υπόγειους σταθμούς που θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της πόλης. 

Για τη συνέχεια αναμένεται να δρομολογηθούν 3 επεκτάσεις προς Ευκαρπία, Κορδελιό και Αεροδρόμιο με επιπλέον 14 σταθμούς.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου