Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΟΣΜΕ: Προσπάθειες παραπλάνησης, σε σχέση με το άνευ εισπράκτορα

Αθήνα  26  Οκτώβρη  2017


 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Μετά την πανηγυρική δικαίωση των οδηγών των ΚΤΕΛ σε σχέση με το επίδομα άνευ εισπράκτορα από τον Άρειο Πάγο (1002 και 1006/2017 αποφάσεις), γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας διαφόρων ΚΤΕΛ να περιορίσουν ή και να απαλλαγούν πλήρως από τις ευθύνες τους λόγω της παράνομης περικοπής του επιδόματος το καλοκαίρι του 2012.
Υπάρχουν ΚΤΕΛ που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους δικαιούχους οδηγούς, υποσχόμενα άλλου είδους παροχές, όπως ποσοστά επί των εκδιδόμενων εισιτηρίων, προκειμένου να παραιτηθούν από το επίδομα για το μέλλον αλλά και για τα αναδρομικά πενταετίας που τους οφείλονται.
Υπάρχουν μάλιστα ΚΤΕΛ, τα οποία έσπευσαν από μόνα τους, εν αγνοία των σωματείων, να θεσπίσουν παροχές ποσοστών επί των εισιτηρίων, προκειμένου να υποστηρίξουν ενώπιον των Αρχών ότι χορηγούν άλλες, ισοδύναμες παροχές αντί του επιδόματος άνευ εισπράκτορα.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των συναδέλφων οδηγών στις ανωτέρω παραπλανητικές προτάσεις, με όποιο τρόπο και αν εκφράζονται.
Καμία παροχή δε μπορεί να αντισταθμίσει το επίδομα άνευ εισπράκτορα, πρώτα από όλα, επειδή το επίδομα άνευ εισπράκτορα καταβάλλεται υποχρεωτικά στον οδηγό που εκτελεί δρομολόγια χωρίς εισπράκτορα, ανεξαρτήτως της έκδοσης εισιτηρίων, και κυρίως επειδή το επίδομα άνευ εισπράκτορα αποτελεί ενοχικό όρο των ατομικών συμβάσεων, προερχόμενο από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Ως εκ τούτου, δε μπορεί να ανακληθεί μονομερώς από τον εργοδότη, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη παροχή χορηγηθεί τώρα, εξ ελευθεριότητας από τον εργοδότη και με όρους που δεν είναι αντιληπτοί χωρίς νομική συμβουλή. 
Σε κάθε περίπτωση, οι συνάδελφοι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στα τοπικά σωματεία και την Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των προαναφερόμενων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και να διαφυλάξουν όλοι οι δικαιούχοι τα δικαιώματά τους, δικαιώματα για τα οποία δόθηκε σκληρός αγώνας από την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου