Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Εσθονία: Πρότυπο εξυπηρέτησης οι αστικές συγκοινωνίες για άτομα με αναπηρίες

Στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, που στοχεύει στη διευκόλυνση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρόκειται να επικεντρωθεί η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη ψηφοφορία, η EURACTIV εστιάζει στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ταλίν της Εσθονίας, ως πρότυπο παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Το δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών και των τραμ έχει μετατραπεί σε ψηφιακό, καθιστώντας δυνατή την ταχεία ανίχνευση κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επιπλέον, οι επιβάτες θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές και έξυπνες κάρτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tallinn Urban Transport AS, Andras Herkel, περιέγραψε την αλματώδη πρόοδο των αστικών συγκοινωνιών όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες.

«Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε επενδύσει συστηματικά σε διάφορα μέτρα, από προσβάσιμα οχήματα έως προγράμματα κατάρτισης για τους οδηγούς λεωφορείων» ανέφερε ο κ. Herkel στη EURACTIV.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παρόλη την εμπειρία της Tallin Urban Transport στην εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρίες, «η κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες περιπλέκεται».

Οι επενδύσεις περιελάμβαναν την ανακαίνιση όλων των στάσεων του τραμ με ένα ειδικό πρωτοποριακό σύστημα για την καθοδήγηση επιβατών με προβλήματα όρασης και την τοποθέτηση μηχανημάτων εισιτηρίων δίπλα στις πόρτες, στο κατάλληλο ύψος.

«Μαζί με την πόλη του Ταλίν, πρέπει να ανακαινίσουμε όλες τις στάσεις λεωφορείων και τρόλλεϋ. Επίσης, η πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση των οδηγών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής», επεσήμανε ο κ. Herkel.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η νέα υποδομή θα ήταν μεγάλη, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους (π.χ. οικονομικούς), μπορούμε να συνεχίσουμε με μικρότερα βήματα, όπως η ανακαίνιση της υπάρχουσας υποδομής, η προσβασιμότητα σε μηχανήματα εισιτηρίων και η αγορά οχημάτων με χαμηλή είσοδο».

Ο κ. Herkel δήλωσε ότι οι αυξανόμενες απαιτήσεις στην Ευρώπη για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών αποκτούν νόημα. «Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, κεντρικός στόχος είναι να υπάρξουν περισσότεροι επιβάτες και να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Το γεγονός αυτό καθίσταται δυνατό μόνο όταν μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και άνεση».

Επιπροσθέτως, πρότεινε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κοινών προτύπων σε ολόκληρη την ΕΕ. «Ευελπιστώ ότι η εσθονική Προεδρία (της ΕΕ) θα συμβάλλει σε αυτό» δήλωσε ο κ. Herkel.

«Τα εισιτήρια, τα ειδικά μηχανήματα check-in και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μεταφορά των επιβατών στα λεωφορεία και τα τρένα, αποτελούν ζήτημα βαρύνουσας σημασίας για εμάς. Είμαστε μια κοινωνία, όπου το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται και συνεπώς πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές τις υπηρεσίες πολύ ενεργά», κατέληξε. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου