Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Τουρκία: Πρώτη φορά έπειτα από 91 χρόνια ροζ λεωφορεία μόνο για γυναίκες

Στον δρόμο της απόλυτης και ραγδαίας ισλαμοποίησης κινείται η Τουρκία του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Έπειτα από 91 χρόνια επανέρχεται στην τουρκική κοινωνία ο διαχωρισμός των φύλων και μάλιστα στις δημόσιες μετακινήσεις.

Το περιστατικό μας έρχεται από την πόλη Μαλάτγια, όπου με απόφαση του ισλαμιστή δημάρχου οι γυναίκες χρησιμοποιούν ξεχωριστά λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους από τους άνδρες. Τα λεωφορεία είναι χρώματος ροζ και έχουν αποκλειστικά γυναίκες οδηγούς.

Ο δήμαρχος της πόλης ανήκει στο κόμμα AKP (Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Εξέλιξης), ηγέτης του οποίου είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μέτρο που εφήρμοσε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο περί εξισώσεως των δύο φύλων που ισχύει από το 1926 στη γείτονα χώρα. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα θεσμοθέτημα του Κεμάλ Ατατούρκ και ψηφίστηκε όταν συγκροτούνταν το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Η επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης του δημάρχου είναι ότι το μέτρο ελήφθη για την προστασία των γυναικών από παρενοχλήσεις.

Παρά την ύπαρξη του νόμου του 1926, ο πρόεδρος Ερντογάν «κάνει τα στραβά μάτια» σε περιπτώσεις τύπου Μαλάτγια, καθώς φαίνεται ότι η χώρα οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς τη Μέση Ανατολή, όπου οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι καθεστώς.

Σύμφωνα με πηγές, τα περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης αλλά και υιοθέτησης των ακραίων ερμηνειών του ισλαμικού νόμου είναι συχνά. Ενδεικτικά αναφέρεται η σύλληψη δύο ενηλίκων γυναικών γιατρών που διάβαζαν στην παραλία... πίνοντας μπίρα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου