Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Χρ. Σπίρτζης: «Χιλιόμετρα» σπατάλης στον ΟΑΣΘ

Με αποκαλυπτικά στοιχεία από το πόρισμα του σώματος ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών στα οικονομικά του ΟΑΣΘ, που έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, προσήλθε προχθές ο κ. Χρ. Σπίρτζης στην Ολομέλεια της Βουλής όπου έγινε η συζήτηση και η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

«Συντηρούσατε ένα σκάνδαλο εξήντα χρόνια, για να αναπαράγονται συγκεκριμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, εφημερίδες, sites» τόνισε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ΟΑΣΘ μισθώνει χώρους για τα γραφεία του, καθώς και τα αμαξοστάσιά του στον Φοίνικα και τη Σταυρούπολη, από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Αυτοκινητιστών «Ηρακλής», στον οποίο διαθέτει το 65% των μετοχών!

Αποκάλυψε επίσης ότι τα μισθώματα που κατέβαλε ήταν 70 έως και 140% υψηλότερα από τα τεκμαρτά.

Ειδικά για τα κεντρικά του γραφεία, που στεγάζονται σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το ενοίκιο ήταν 140% υψηλότερο σε σχέση με άλλα μισθωμένα ακίνητα που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο.

Τα αίτια γι’ αυτό το... φούσκωμα είναι προφανή: υπολογίζονταν στις δαπάνες του ΟΑΣΘ από τις οποίες προκύπτει η αντισταθμιστική καταβολή από το Δημόσιο προς τον Οργανισμό.

Γκρίζες ζώνες εντοπίζονται και στη μισθοδοσία του προσωπικού, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται από καταβολές ΦΠΑ.

Ακόμα και τα δελτία ελεύθερης κυκλοφορίας, που χορηγούνται στους υπαλλήλους ως παροχή σε είδος, είχαν καταχωριστεί ως αμοιβές και έξοδα προσωπικού!

Ήταν κανόνας οι απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, όπως η σύμβαση για την τηλεματική και την προμήθεια καυσίμων, που οδηγούσαν σε υψηλό κοστολόγιο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ., η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

«Η περιουσία του ΟΑΣΘ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2010» τόνισε ο κ. Χρ. Σπίρτζης και επικαλέστηκε τις αποσβέσεις που προέβλεπαν οι παλιότερες συμβάσεις.

«Επικαλέστηκε επίσης έγγραφο του πρώην υπουργού Μεταφορών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με το οποίο στις 31 Αυγούστου 2012 επέτρεψε την παράταση της κυκλοφορίας 90 λεωφορείων για άλλα τρία χρόνια, ανεβάζοντας το όριο «ζωής» τους στα 18 χρόνια κατά παράβαση του νόμου που ορίζει τα 15 έτη.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του επανήλθε στη βασική ερώτηση της Ν.Δ. και ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει αν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για «την απίθανη κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ. «Αν δεν το έχετε κάνει, τότε είναι μια τρύπα στο νερό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν το έχετε συμφωνήσει κρυφά, τότε αποδεικνύεστε το αγαπημένο παιδί της τρόικας»!

Από την πλευρά του ο κ. Χρ. Σπίρτζης πέρασε στην αντεπίθεση:

«Γιατί δεν ρωτάτε τα στελέχη σας που καθημερινά συνεργάζονται με τους θεσμούς» παρατήρησε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κατά παράβαση του ευρωπαϊκού κανονισμού, που σήμερα επικαλείται, προχώρησε σε επέκταση της σύμβασης για τον ΟΑΣΘ.

«Με αφορμή την παρέμβαση του εισηγητή της Ν.Δ. για επερχόμενες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι προβλέπεται να ενταχθούν στον νέο φορέα συγκοινωνιών, ο κ. Χρ. Σπίρτζης επισήμανε ότι «μόνο οι εκλεκτοί, οι δικοί σας και της διοίκησης, έπαιρναν υψηλούς μισθούς».

Η σύγκριση με τον ΟΣΥ

Χορός κρατικών επιδοτήσεων στον... ιδιωτικό ΟΑΣΘ
Ο υπουργός, απαντώντας εμμέσως στην κριτική της Ν.Δ. ότι οι αλλαγές στο συγκοινωνιακό τοπίο στη Θεσσαλονίκη θα κοστίσουν στο Δημόσιο, έδωσε νέα στοιχεία για τις κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνει ο... ιδιωτικός ΟΑΣΘ, ο οποίος παρ’ όλα αυτά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 119 εκατ. ευρώ.

Έκανε μάλιστα τη σύγκριση με τον ΟΣΥ, τον δημόσιο φορέα που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των λεωφορείων και των τρόλεϊ της πρωτεύουσας. Οι αριθμοί που παρουσίασε είναι αποκαλυπτικοί:
  • Ο ΟΣΥ εξυπηρετεί δρομολόγια συνολικού μήκους 81 εκατ. χλμ., που είναι 54% περισσότερα σε σχέση με τα 36 εκατ. χλμ που καλύπτει ο ΟΑΣΘ. Παρ’ όλα αυτά η κρατική επιδότηση προς τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι 80% υψηλότερη σε σχέση με αυτές της πρωτεύουσας.
  • Στη δεκαετία 2007-2016 ο ΟΑΣΘ έχει πάρει αντισταθμιστικές καταβολές συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ και διεκδικεί μέσα από διαιτησίες άλλα 122 εκατ. ευρώ για τα έτη 2015 και 2016.
  • Η μέση ετήσια επιδότηση προς τον ΟΑΣΘ διαμορφώνεται στα 126 εκατ. ευρώ, όταν στις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας αντιστοιχούν 117 εκατ. ευρώ.
  • Το λειτουργικό κόστος του ΟΑΣΘ είναι 53% υψηλότερο, παρόλο που έχει το μισό προσωπικό σε σχέση με την ΟΣΥ και διαθέτει νεότερο στόλο οχημάτων, που χρειάζεται λιγότερα έξοδα συντήρησης.
  • Στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι οδηγοί κατά 13% και αυξήθηκε το διοικητικό προσωπικό κατά 16%, με αποτέλεσμα η ακύρωση προγραμματισμένων δρομολογίων να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 15,3% και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει και το 19,5%.
Με βάση τους κανονισμούς η απόκλιση των δρομολογίων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4%.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου