Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

«Πυρ ομαδόν» κατά του κ. Σπίρτζη, από την Αντιπολίτευση: Σχέδιο «παρωδία» η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κατά την έναρξη της «fast track» συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή για την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής υποστήριξε πως οι προωθούμενες διατάξεις «γυρνούν το κράτος στο παρελθόν προτείνοντας λύσεις του 1970» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική: «την ώρα που δημιουργείτε το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εντάσσοντας εκεί το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, την στιγμή που ιδιωτικοποιείτε με «πόνο ψυχής» όπως λέτε τα περιφερειακά αεροδρόμια, φέρνετε ένα νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το σχέδιο κρατικοποίησης ως «παρωδία» ενώ προειδοποίησε ότι θα προσκρούσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τόνισε τέλος πως «οι ενέργειές σας θα κοστίσουν. Η κρατικοποίηση θα οδηγήσει σε τέλμα το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης».

Επίσης, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης σημείωσε ότι «δεν εγγυάται το νομοσχέδιο ότι οι αστικές συγκοινωνίες θα είναι καλύτερες από ότι σήμερα. Περνάμε από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο κρατικό μονοπώλιο του υπουργείου Μεταφορών».

Επίσης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση με το ένα χέρι ιδιωτικοποιεί τον ΟΑΣΑ και τον στέλνει στο Υπερταμείο και με το άλλο κρατικοποιεί τον ΟΑΣΘ». 

Ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για τις διατάξεις που προβλέπουν την απαλλαγή των μελών των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης από ποινικές ευθύνες. 

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει στοιχεία που να δείχνουν το κόστος που είχε για τον Έλληνα φορολογούμενο η λειτουργία του «ιδιωτικού ΟΑΣΘ» και αυτό που εκτιμάται από την λειτουργία του κρατικού.

Από την άλλη πλευρά κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι το Υπερταμείο δεν συστάθηκε για να ιδιωτικοποιηθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας αλλά και να… «αξιοποιηθεί». 

Προκειμένου δε να υπερασπιστεί την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προανήγγειλε «πολλές αποκαλύψεις πρωτοτυπιών για τον ΟΑΣΘ που ήταν ο μοναδικός ιδιωτικός κρατικοδίαιτος φορέας 60 ετών που δεν δίνει καν ρέστα από τους αυτόματους πωλητές».

Εκτός αυτού, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών: «Το Νομοσχέδιο προβλέπει: Την ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, τον Ο.Σ.Ε.Θ και τον Α.ΣΥ.Θ.

Ο ΟΣΕΘ είναι ο Εποπτικός Φορέας, έχει τον έλεγχο, την εποπτεία, το συντονισμό όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας: λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικά ΚΤΕΛ και παράλληλα επίσης, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον έλεγχο των αγοραίων ταξί.

Ο Α.ΣΥ.Θ είναι ο Φορέας Λειτουργίας, αναλαμβάνει το έργο της λειτουργία των λεωφορείων και στη συνέχεια και του μετρό και ξεκινά τη λειτουργία του μόλις διαπιστώσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕΘ και του ΟΑΣΘ ότι έχει την κατάλληλη υποδομή. Αυτό προβλέπεται να γίνεται το αργότερο στις 3 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο μέτοχος της Α.ΣΥ.Θ είναι ο Ο.Σ.Ε.Θ, μπορεί να μεταβιβάσει ως το 49% των μετοχών στους ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στα Διοικητικά Συμβούλια των δυο Φορέων, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον Ο.Σ.Ε.Θ, στον Εποπτικό Φορέα, θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος των Κοινωνικών Φορέων της πόλης και των Επιμελητηρίων.

Για το μεταβατικό διάστημα ίδρυσης και λειτουργίας του Φορέα Λειτουργίας λάβαμε υπ’ όψιν τα αρνητικά φαινόμενα λειτουργίας του ΟΑΣΘ, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τον Κανονισμό, την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Ελληνικού Δημοσίου, τις αδυναμίες καταβολής ακόμη και των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, αλλά και τις μεγάλες οφειλές που υπάρχουν στο Δημόσιο και τις Τράπεζες, παρά την επιδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Και βέβαια, τη διαφύλαξη της απρόσκοπτης και συνεχούς παροχής αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Μ’ αυτές τις προβλέψεις, στο σχέδιο νόμου διαπιστώνεται η λύση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, δυνάμει της παραγράφου Δ3 του άρθρου Β’ του Κανονισμού 1370/07. 

Δηλαδή σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του Κανονισμού, η ανώτατη διάρκεια ισχύος της σύμβασης του 2001, έχει παρέλθει, προβλέπεται 15ετία.

Η δε παράταση της σύμβασης με την 11/1/2008 τροποποιητική σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν. 3652/08, είναι αόριστη και αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις του Κανονισμού. 

Επίσης, μεταβιβάζεται αυτοδικαίως όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ στο Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει του άρθρου που προβλέπεται στη σύμβαση της 30/4/2001, οικονομικής συμφωνίας. Η περιουσία παραμένει στην κατοχή του ΟΑΣΘ για τους σκοπούς της προσωρινής ανάθεσης σ’ αυτόν, του συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή μέχρι τις 3/12/2019.

Σύμφωνα με το άρθρο 106 και το άρθρο 5 του Συντάγματος, ο ΟΑΣΘ αποκτά δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή αποϊδιωτικοποιείται, από ένα κρατικοδίαιτο μονοπώλιο 60 χρόνων. 

Στο Σχέδιο Νόμου προβλέπονται και ρυθμίζονται οι διαδικασίες αποτίμησης της επιχείρησης και ρυθμίζεται και η διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ.

Στα άρθρα 106 και άρθρο 5 του Συντάγματος, προβλέπεται το αναφαίρετο δικαίωμα στο κράτος να συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και να επεμβαίνει δραστικά, προστατεύοντας την εθνική οικονομία αλλά και τις ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο Δημόσιες Υπηρεσίες. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Διασφαλίζονται πλήρως όλες οι θέσεις εργασίας τόσο του προσωπικού του ΟΑΣΘ όσο και του προσωπικού του ΣΑΣΘ, το οποίο μεταφέρεται στους δύο νέους φορείς.

Κατοχυρώνεται ο ουσιαστικός πλέον ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας της πόλης, αφού συμμετέχουν και στους δυο φορείς. Είναι προφανή λοιπόν, τα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά μηνύματα του σχεδίου νόμου:

Έπειτα από 60 χρόνια, ένας από τους χώρους αναπαραγωγής του παλαιοκομματισμού, με το πρόσχημα των Αστικών Συγκοινωνιών, γίνεται ένας δημόσιος φορέας, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί το έργο του και όχι άλλα συμφέροντα». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου