Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Διαφημίσεις στα ΜΜΜ - Νόμιμες ή παράνομες;

Το ρεπορτάζ μας αναφέρεται στην εξωτερική διαφημιστική κάλυψη των οχημάτων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των Οδικών Συγκοινωνιών Α.Ε. 

Θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στις άκρως επικίνδυνες εποχές που ζούμε. Σε μία, ω μη γένοιτο, αρνητική κατάσταση οι 50-150 επιβάτες θα βρεθούν σαν ποντίκια στη φάκα.

Το θέμα έχει πολύ-απασχολήσει τα ΜΜΕ και έχω γράψει αρκετές φορές, στο παρελθόν. Το POLICENET, σε ανάρτησή του στις 9 Αυγούστου 2012 έγραφε: «Εάν ξέρει κάποιος να μου απαντήσει τι ισχύει με τις διαφημίσεις που έχουν τα λεωφορεία εάν επιτρέπεται ή όχι και ποιος είναι ο Νόμος). Ευχαριστώ».

Βέβαια υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της υπαίθριας διαφήμισης. Σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα ο Νόμος 2946/2001, είναι αυτός που τα ρυθμίζει. Και μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνει και τα εξής: 

Οι διαφημίσεις σε χώρους σιδηροδρομικών, λιμενικών και αεροπορικών σταθμών, σε στάδια και γήπεδα, σε οχήματα σιδηροδρόμων, τροχιοδρόμων, ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων και κάθε τύπου δημόσιας χρήσης οχημάτων ή στην εξωτερική επιφάνειά τους, σε στέγαστρα αφετηριών ή στάσεων αναμονής επιβατών, αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών και σε περίπτερα.

Επειδή δεν είμαι νομικός, δεν γνωρίζω αν ο αναφερόμενος Νόμος είναι σε ισχύ σήμερα ή αν έχει τροποποιηθεί.

Από παλαιοτέρα ρεπορτάζ προέκυπτε η εντύπωση ότι απαγορεύεται να εμποδίζονται οι απ’ έξω να βλέπουν το τι συμβαίνει μέσα στα λεωφορεία, τρένα και τρόλλεϋ. 

Υπενθυμίζουμε παλαιότερο δημοσίευμα του διαδικτύου: «CachedSimilar28 Μάιος 2010 … Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, 28 Μαΐου του 1999, σοκαρισμένοι οι τηλεθεατές την πρώτη…» - αιματηρή λεωφοροπειρατεία σε ελληνικό έδαφος. 

Είχε συμβεί το εξής τραγικό γεγονός: Αλβανός είχε καταλάβει λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη και το οδήγησε στην Αλβανία. Κατά την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας έξω από το Ελβασάν σκοτώθηκαν ο τρομοκράτης και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης.

Φυσικά αυτό έγινε τότε και κατά τις ελάχιστες πιθανότητες -άποψή μου- μπορεί να επαναληφθεί.

Πως οι δυνάμεις Ασφαλείας θα έχουν την αναγκαία ορατότητα του τι συμβαίνει εντός του οχήματος;

Και τέλος επισημαίνουμε ότι λόγω της εντελώς κακής συγκοινωνίας εξ αιτίας των μειωμένων δρομολογίων, μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ στοιβάζονται σαν σαρδέλες 60-80 επιβάτες και στα «ρυμούλκες (διπλά)» λεωφορεία πολλές φορές ξεπερνούν τους 120.

Ίσως να λέω και λίγους που σαρδελοποιούνται σχεδόν σε κάθε δρομολόγιο. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου