Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «δείχνει» τη λύση για τον ΟΑΣΘ

Η κρυφή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον ΟΑΣΘ, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για δύο λόγους: 
  • Πρώτον, διότι δείχνει ότι εδώ και δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση πορεύεται με λάθος τρόπο, έχοντας προαποφασίσει τη λύση του προβλήματος, χωρίς προηγουμένως να έχει μελετήσει τις παραμέτρους του. 
  • Δεύτερον, η απόφαση αυτή καθ’ αυτή υποδεικνύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση. Βέλτιστη κυρίως για το δημόσιο συμφέρον και για τη Θεσσαλονίκη.
Η γνωμοδότηση ανατρέπει τη βασική παραδοχή του υπουργού Μεταφορών, πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο όλος σχεδιασμός του για την άμεση κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. 

Ο κ. Σπίρτζης διακήρυσσε ότι το δημόσιο μπορεί από αύριο κιόλας να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού μέσω της εκκαθάρισης, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να καταβάλει 1 ευρώ. 

Ούτε για αποζημιώσεις προς τους μετόχους αλλά ούτε και για την αγορά λεωφορείων, μιας και αυτά του ΟΑΣΘ περιέρχονται αυτομάτως στο κράτος, επειδή κατά τη γνώμη του υπουργού η σύμβαση παραχώρησης, η οποία είχε ανανεωθεί τελευταία φορά το 2010, ήταν παράνομη και άρα προ πολλού άκυρη.

Όταν ήρθε η ώρα να νομοθετήσει, ο κ Σπίρτζης σκέφτηκε, έστω και καθυστερημένα, να ζητήσει και τη γνώμη των ειδικών. Και τότε με έκπληξή του διαπίστωσε πως όλη η βασική επιχειρηματολογία του ήταν άστοχη, γι’ αυτό και απέκρυψε τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.. 

Σε αυτήν ρητά αναγράφεται ότι η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και ΟΑΣΘ είναι νόμιμη και ισχυρή και συνεπώς παράγει έννομα αποτελέσματα. Εν ολίγοις, εάν κάποιος θελήσει να την καταγγείλει, αυτό δεν μπορεί να γίνει αζημίως. 

Με τη γνωμοδότησή του το Ν.Σ.Κ. επιλύει και ακόμη ένα μείζον ζήτημα που αφορά την ακριβή ημερομηνία λήξης της ισχύουσας σύμβασης. 

Δεδομένου ότι αυτή δεν προσδιορίζεται επακριβώς (ορίζεται στα δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό) το Ν.Σ.Κ. ορίζει ως πέρας ισχύος της σύμβασης την 3η Δεκεμβρίου 2019, με τη λήξη δηλαδή της μεταβατικής περιόδου της ευρωπαϊκής οδηγίας 1370/2007. Γεγονός που ανατρέπει την αντίληψη του ΟΑΣΘ ότι η σύμβαση έχει ισχύ τουλάχιστον ως το 2021 και βλέπουμε…

Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του προβλήματος. Να συνετίσει και τις δύο πλευρές και να τις υποχρεώσει να συνεννοηθούν. 

Το τελευταίο διάστημα τόσο ο υπουργός όσο και η διοίκηση του ΟΑΣΘ φαίνεται να κινούνται προς μία τέτοια κατεύθυνση. Εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν για μία νέα βραχύβια συμφωνία, με ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2019, όπως ορίζει και το Ν.Σ.Κ.. 

Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Το δημόσιο θα πληρώσει πολύ λιγότερα χρήματα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ενώ θα απαλλαγεί και από κάθε κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων. 

Ο δε ΟΑΣΘ θα συνεχίσει να παρέχει συγκοινωνιακό έργο ως το τέλος του 2019, προετοιμαζόμενος ταυτόχρονα για το δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει τότε, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιμείνει στην κρατικοποίηση των οδικών αστικών συγκοινωνιών. 

Τυχόν συμφωνία όμως θα ωφελήσει πρωτίστως τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα έχει αστικά λεωφορεία για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου