Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Αποκατάσταση της αλήθειας, για το περιστατικό στην Πάτρα, με τον μηχανοδηγό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει δημοσίευμα που θέλει μηχανοδηγό να μην εκίνησε συρμό του Προαστιακού στην Πάτρα, προτρέποντας τους επιβάτες να πάνε στον προορισμό τους με τα πόδια. 

Η αλήθεια είναι η εξής: Στην Πάτρα υπάρχουν 4 υπηρεσίες μηχανοδηγών (όλες με 4-5 ώρες καθαρής μηχανοδήγησης και χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας) για την εξυπηρέτηση του Προαστιακού (περιλαμβάνουμε σε αυτές και τους απαραίτητους ελιγμούς για την ανασύνθεση των τρένων -προσθαφαίρεση βαγονιών-). 

Οι 10 συνάδελφοι από την Πάτρα εργάζονται σε αυτές τις 4 βάρδιες και τις υπόλοιπες μέρες απασχολούνται κυκλικά στον Προαστιακό Αθήνας στο Κιάτο. 

Προχθές λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και μιας ασθένειας ενός συναδέλφου (που εργαζόταν όπως όλοι μας υπερεντατικά τους τελευταίους μήνες) οι βάρδιες συγχωνεύτηκαν σε 3 με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, αφού αυτή η συγχώνευση ανεβάζει τις ώρες μηχανοδήγησης σε πάνω από 5 ώρες και 30 λεπτά συνεχούς εργασίας επί των χειριστηρίων. 

Πολλές φορές οι συνάδελφοι από την Πάτρα, με απίστευτο φιλότιμο και αυταπάρνηση -όταν έχουμε συγχώνευση υπηρεσίας- καλύπτουν το κενό, εργαζόμενοι μέχρι και 6 ώρες συνεχόμενα και πάντα κατά παράβαση του κανονισμού για τις ώρες μηχανοδήγησης. Αγαπάνε τον Προαστιακό και την πόλη τους,ξεπερνώντας τον εαυτό τους. 

Προχθές όμως αυτό ήταν αδύνατο, δεν μπορεί η εξαίρεση να γίνει κανόνας. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στον Προαστιακό Πάτρας επιφέρει και καθυστερήσεις στα δρομολόγια και η κατάσταση είναι εξοντωτική για τους μηχανοδηγούς όταν υπάρχει συγχώνευση υπηρεσίας. 

Ο συνάδελφος ενημέρωσε έγκαιρα το μηχανόστασιο στο οποίο ζήτησε αντικατάσταση μόλις υπερβεί τις 5 ώρες και 30 λεπτά συνεχούς μηχανοδήγησης για λόγους ασφάλειας κυκλοφορίας. 

Μηχανοδηγός δεν υπήρχε για δείγμα, αφού το υπόλοιπο προσωπικό εργαζόταν στον Προαστιακό Αθηνών και έτσι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγκάστηκε να καταργήσει 1 δρομολόγιο με πρόταση του τοπικού μηχανοστασιάρχη (κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί εκείνης της ώρας για να μην υπάρχει πρόβλημα στα επόμενα), έγκριση του νέου Προϊσταμένου Κεντρικής Υπηρεσίας και εντολή του Διευθυντή ΔΙΚΑΜ κ. Λύτρα. 

Ο συνάδελφος οδήγησε τον συρμό στον Αγ. Ανδρέα όπου ενημέρωσε τους επιβάτες ότι το επόμενο δρομολόγιο έχει καταργηθεί και τους ζήτησε ευγενικά σε συνεργασία με το προσωπικό κίνησης να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο,αφού ο συρμός θα ξεκινούσε σε 45 περίπου λεπτά. 

Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ μηχανοδηγός έπραξε τα αυτονόητα για την προστασία της ασφάλειας της κυκλοφορία των τρένων. Τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένες ειδήσεις.

Είναι πλέον αυτονόητο στον τελευταίο σιδηροδρομικό,ότι το καλοκαίρι ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ λόγω της έλλειψης προσωπικού στους μηχανοδηγούς. Ας αρχίσει λοιπόν η Κεντρική Υπηρεσία κ ο συνάδελφος Θεοδωρόπουλος, να σχεδιάζει τον τρόπο που θα βγει η περίοδος. Θα περιμένουμε τις ιδέες του νέου Προϊσταμένου,πάντα καλοπροαίρετα.

Θυμίζουμε πάντως ότι μέχρι πρόσφατα στην ΔΙΚΑΜ όταν άκουγαν για κατάργηση δρομολογίου έβγαζαν αφρούς. Προχθές στην Πάτρα έγιναν τα αυτονόητα,χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Ο καθένας μας καταλαβαίνει πολύ καλά το γιατί.

Τέλος υπενθυμίζουμε στον Διευθυντή ΔΙΚΑΜ και τον Προϊστάμενο Κεντρικής Υπηρεσίας ότι πάνω από 27 μηχανοδηγοί έχουν καταθέσει αιτήσεις για την χορήγηση των εβδομαδιαίων αναπαύσεων τους και ακόμα η ΔΙΚΑΜ δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα. 

Φυσικά υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση του Σωματείου μας για προσφυγή στο ΣΕΠΕ,πλέον είμαστε πολύ κοντά σε αυτήν την εξέλιξη. 

Είναι προφανές ότι ο καθένας πλέον είναι υπεύθυνος για όσα αποφασίζει, ιδιαίτερα όταν άπτονται της ασφάλειας κυκλοφορίας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου