Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Το καλοκαίρι του 2018 θα λειτουργήσει η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Λίγοι μήνες απέμειναν μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα της επέκτασης του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Το έργο που ταλανίστηκε από πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και από την ύπαρξη αρχαίων μόλις 50 πόντους από την επιφάνεια δείχνει ότι όντως βρίσκεται στην τελική ευθεία. 

Σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό στο ypodomes.com, στο επίπεδο της κατασκευής τροχιογραμμών έχουν απομείνει δύο μέτωπα.

Το πρώτο είναι το μέτωπο της Ομηρίδου Σκυλίτση. Σε αυτό από την Πλατεία Ιπποδαμμείας μέχρι την νοητή συμβολή με την Λεωφόρο Λαμπράκη, οι λωρίδες κυκλοφορίας έχουν μειωθεί σε μία, κατασκευάζονται πεζοδρόμια, ο τροχιόδρομος και γίνεται και αναβάθμιση του οδοστρώματος.

Πρόκειται για το τμήμα του δρόμου όπου κάθε Κυριακή γίνεται παζάρι και ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι τι θα γίνει με τη λειτουργία και αν πρέπει να σχεδιαστεί η μεταφορά του παζαριού σε κάποιο άλλο δρόμο στον Πειραιά για να μην υπάρχει εμπλοκή με τη λειτουργία του Τραμ.

Από την Λ. Λαμπράκη μέχρι και την σύνδεση της γραμμής με το σημερινό τέρμα στο ΣΕΦ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τροχιόδρομου ενώ η γέφυρα που ενώνει την Λαμπράκη με την Ο. Σκυλίτση έχει πλέον 2 λωρίδες κυκλοφορίας για να αντιμετωπιστεί η στένωση που έχει προκαλέσει η κατασκευή της γραμμής Τραμ.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευών στην Ομηρίδου Σκυλίτση θα υπάρξει μία μεγάλη μεταμόρφωση στην εικόνα του δρόμου και από υποβαθμισμένος άξονας θα γίνει ένας μοντέρνος αστικός δρόμος με γραμμή Τραμ ενώ στην πραγματικότητα θα λειτουργεί ως Λεωφόρος καθώς και στο ρεύμα προς Πειραιά, επίσης υπάρχει γραμμή Τραμ που εντάσσεται στην ίδια επέκταση και που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

Το δεύτερο μέτωπο κατασκευών είναι στο τμήμα της Γραμμής από τη συμβολή της Ηρώων Πολυτεχνείου με την Β. Γεωργίου και μέχρι το τέρμα της γραμμής στην Ακτή Ποσειδώνος (εκεί που βρίσκονται τα πλοία προς Αίγινα). 

Σε αυτό στο υποτμήμα μέχρι την εκκλησία της Αγίας Τριάδας ολοκληρώνονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές ίσως και μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από εκεί και μέχρι το τέρμα της γραμμής έχουν ξεκινήσει οι παρακάμψεις των δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η αρχαιολογική ανασκαφή και η κατασκευή του τροχιόδρομου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατασκευή του Υποσταθμού καθώς στο σημείο βρέθηκαν τα θεμέλια του Παλιού Δημαρχείου. Με την έγκριση του Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων αποδομήθηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του Υποσταθμού.

Συνολικά η περίοδος κατασκευών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση των Η/Μ συστημάτων, των εναέριων γραμμών της ηλεκτροκίνησης και των στάσεων. 

Αναφορικά με τις στάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 7 και απομένει η κατασκευή άλλων 4. Προς το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και η τοποθέτηση της τηλεματικής στις στάσεις.

Στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η περίοδος των δοκιμαστικών δρομολογίων η οποία αναμένεται να λειτουργήσει για μήνες. Η παράδοση προς λειτουργία της γραμμής εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι του 2018, όταν το πρώτο Τραμ με επιβάτες θα φτάσει στο Λιμάνι του Πειραιά.

Να σημειώσουμε πως η επέκταση περιλαμβάνει την κατασκευή μονής κυκλικής γραμμής από το ΣΕΦ μέχρι το κέντρο του Πειραιά και την Ακτή Ποσειδώνος και από εκεί μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και της Ομ.Σκυλίτση θα επιστέφει στο ΣΕΦ.

Από το τέρμα της γραμμής στην Ακτή Ποσειδώνος, σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκεται ο σταθμός Μετρό και Προαστιακός Πειραιάς ενώ οι επιβάτες του Τραμ θα έχουν και απευθείας πρόσβαση στο Λιμάνι του Πειραιά.

Τα έργα επέκτασης έχουν πολύ μακριά ιστορία μιας και η δημοπράτηση ξεκίνησε το 2009, η υπογραφή της σύμβασης έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα τον Ιανουάριο του 2013 με αρχική περίοδος ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά τελικά η λειτουργία με τις καλύτερες συνθήκες θα επιτευχθεί με επιπλέον 3 χρόνια καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου