Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ο ΟΑΣΑ έχει μελέτη για wi-fi, αλλά ενέκρινε κονδύλι για νέα

Εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2011, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το φθινόπωρο του 2013 και τώρα ανατίθεται εκ νέου η εκπόνηση μελέτης για το ίδιο ακριβώς έργο. 

Πρόκειται για την πολυσυζητημένη δωρεάν παροχή wi-fi στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, η οποία εάν ήταν διαθέσιμη θα αναβάθμιζε σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτά παρέχουν. 

Πριν από λίγες ημέρες (13 Απριλίου) και παρότι έχει ξαναγίνει σχετική μελέτη, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ η πίστωση 14.880 ευρώ για την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης ευρυζωνικότητας στα ΜΜΜ.

Η ιστορία του δωρεάν Ίντερνετ σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς και στη συνέχεια στα λεωφορεία είναι μακρά, καθώς είχε εξαγγελθεί από τον τότε υπουργό Μεταφορών Γ. Ραγκούση, το καλοκαίρι του 2011. 

Ο προγραμματισμός ήθελε τη λειτουργία του ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2012 το μόνο που είχε ολοκληρωθεί ήταν ο διαγωνισμός, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011. Τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η τότε Hellas OnLine (σήμερα ανήκει στη Vodafone) έναντι μηδενικού τιμήματος και με τη συμφωνία ότι θα αποδίδει στις ΣΤΑΣΥ το 100% των ακαθάριστων εσόδων που θα προέκυπταν από το έργο.

Η δωρεάν πρόσβαση 
Η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος εγκαινιάστηκε δύο χρόνια μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, τον Οκτώβριο του 2013, όταν υπουργός Μεταφορών ήταν ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Αρχικώς δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχαν οι επιβάτες στους σταθμούς «Νερατζιώτισσα» των ΗΣΑΠ, και σε «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Ομόνοια»,«Πειραιάς» και «Νερατζιώτισσα» του μετρό. 

Ο προγραμματισμός ήθελε την επέκταση του wi-fi στους σταθμούς «Δουκ. Πλακεντίας», «Μοναστηράκι», «Άγιος Δημήτριος», «Άγιος Αντώνιος», «Αιγάλεω», «Μέγαρο Μουσικής» και «Νομισματοκοπείο». 

Στο μεταξύ, όσο το δωρεάν Διαδίκτυο θα έμπαινε σε ολοένα και περισσότερους σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς (κάτι που δεν συνέβη), εξαγγέλθηκε η παροχή της υπηρεσίας και σε λεωφορεία. 

Αρχικώς η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έκανε λόγο για 150 λεωφορεία, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1.500. Πιλοτικά εφαρμόστηκε σε 15 οχήματα των ΟΣΥ, ενώ η εταιρεία σήμερα δρομολογεί σε καθημερινή βάση, όχι 1.500 αλλά λίγα περισσότερα από 1.000 οχήματα.

Θεωρητικώς σήμερα πρέπει ακόμη να διατίθεται η υπηρεσία στους σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, όπου λειτούργησε πιλοτικά. Ωστόσο στελέχη των ΣΤΑΣΥ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθεί να προσφέρεται δωρεάν wi-fi στους επιβάτες. 

Πάντως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική εάν θέλει ο ΟΑΣΑ να λέγεται ένας σύγχρονος συγκοινωνιακός φορέας. Ωστόσο, είναι απορίας άξιον γιατί δεν διατηρήθηκε το αρχικό σύστημα του 2013 και για ποιον λόγο απαιτείται νέα μελέτη για την τοποθέτηση αντίστοιχου νέου δικτύου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου