Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Χρ. Σπίρτζης: Διακριτά κομματικά στελέχη ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην απώλεια εκατ. €, από τις αστικές συγκοινωνίες

Δεκάδες εκατομμύρια «έκαναν φτερά» μέσω εισιτηρίων, καρτών και ελλειμμάτων στις μαζικές μεταφορές τα προηγούμενα χρόνια, με εμπλοκή διακριτών κομματικών στελεχών, αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έδειξαν καμία πρόθεση να απολογηθούν, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. 

Σε λίγες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία, όπως προανήγγειλε, ενώ καυτηρίασε την εκμετάλλευση των ανέργων της Θεσσαλονίκης από τον ΟΑΣΘ.

«Η κατάσταση στις δημόσιες μεταφορές δεν είναι μυστήρια, δεν υπάρχει μόνο στις επιχειρήσεις των αστικών συγκοινωνιών, απλώς εκεί έγινε μία πολύ καλή προσπάθεια και έχουν εντοπιστεί κύκλοι και κυκλώματα που λήστευαν τον ελληνικό λαό και αυτές τις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σπίρτζης, στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στον 105,5 Στο Κόκκινο στον απόηχο του Eurogroup.

«Σε σχέση με το πόρισμα που έχει εκδοθεί, μιλάμε για ελλιπείς ή ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου σε σχέση με τη διακίνηση εισιτηρίων και καρτών, για ελλείμματα που το 2015 όταν έγινε ο έλεγχος, από τα στοιχεία που έχουν απομείνει -πολλά έχουν καταστραφεί- ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά κατά την δική μας εκτίμηση είναι πολύ παραπάνω γιατί πάρα πολλά στοιχεία δεν υπάρχουν, ενώ όφειλαν», όπως είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, «πήραμε την πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε έλεγχο και για τα προηγούμενα χρόνια, με διεθνή εταιρεία, αξιόπιστη, αλλά και με άλλη μεθοδολογία, που θα δει το φως της δημοσιότητας σε λίγες ημέρες ... 

Πρόκειται για κανονική κλοπή, ενώ το θέμα των πλαστών εισιτηρίων είναι άλλο σκάνδαλο, αν τα δύο αυτά συσχετιστούν ... μιλάμε για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο που κλέβονται από τις αστικές συγκοινωνίες».

Τα στοιχεία αυτά «είναι στον εισαγγελέα, έχουν ασκηθεί διώξεις και καλό είναι κάποια στιγμή οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μας κάνουν και πολλές επίκαιρες ερωτήσεις για τις αστικές συγκοινωνίες και τις εταιρείες, να βγουν και να απολογηθούν! 

Γιατί σημερινά διακριτά κομματικά τους στελέχη εμπλέκονται σε αυτές τις ιστορίες ... θα πρέπει να μας πούνε τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, πώς αξιοποίησαν τις εκθέσεις που είχαν και ανέφεραν τα κενά στο σύστημα της ΣΤΑΣΥ για τα εισιτήρια, τις κάρτες και τα χρήματα που διακινούνται σε αυτούς τους φορείς, τι έκαναν και πώς απολογούνται, γιατί αρκετοί υπεύθυνοι είναι στελέχη της ΝΔ και πριν και σήμερα».

Κόβουν πρόστιμο στους ανέργους, το διαγράφουν και τα ζητούν από το κράτος 
Ο κ. Σπίρτζης εξάλλου αναφέρθηκε και στην περίπτωση του ΟΑΣΘ, επισημαίνοντας την πρακτική στη Θεσσαλονίκη όπου η κάρτα ανεργίας δεν παρέχει δωρεάν χρήση των λεωφορείων, να κόβονται πρόστιμα σε ανέργους, να διαγράφονται ως υποχρέωση πληρωμής εκ μέρους τους και στη συνέχεια τα ποσά αυτά να διεκδικούνται από το Δημόσιο. 

«Είναι μία διεθνής πρωτοτυπία του ΟΑΣΘ ...θα τελειώσει αυτή η στα όρια της νομιμότητας συμπεριφορά ... τα αρμόδια όργανα θα αναλάβουν να δουν τι ακριβώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στον ΟΑΣΘ, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ και τις μεταφορές της Θεσσαλονίκης «δεν είναι ότι είναι ιδιωτικές, αλλά ότι σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς όπως οι αστικές συγκοινωνίες, όποτε οι ιδιωτικές εταιρείες όπως ο ΟΑΣΘ δραστηριοποιούνται -με τον τρόπο που δραστηριοποιούνται- έχουμε φαινόμενα που δεν μπορεί να είναι κανείς περήφανος γι' αυτά... 

Δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ που έχει το ένα πέμπτο των επιβατών και το ένα πέμπτο του στόλου να κοστίζει δυο φορές παραπάνω από όλες τις συγκοινωνίες της Αθήνας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου