Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι δοκιμές ρομποτικών αυτό - οδηγούμενων λεωφορείων

Η Proterra, η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων που υποστηρίζεται από επενδυτές της Silicon Valley, θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές στις ΗΠΑ πάνω στον τομέα της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης με μεγάλα οχήματα μεταφοράς στο Ρίνο της Νεβάδας, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο το εν λόγω σύστημα μπορεί τελικά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σε αντίθεση με τις δοκιμές αυτό - οδηγούμενων αυτοκινήτων από την Waymo της Google και δεκάδες άλλες εταιρείες όπως οι GM, Tesla και Uber, κατά τις οποίες άνθρωποι, οδηγοί των αυτοκινήτων κάθονται στο τιμόνι, έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο σε περίπτωση που οι συνθήκες καταστούν πολύ δύσκολες για τη ρομποτική τεχνολογία, το σύστημα που σχεδιάστηκε για το λεωφορείο Catalyst της Proterra λειτουργεί ως "σκιώδης οδηγός". 

Θα υπάρχει πάντοτε ένας άνθρωπος που θα έχει τον έλεγχό του, ενώ το σύστημα που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, θα συλλέγει δεδομένα από laser LiDAR, κάμερες και άλλους αισθητήρες, για να δημιουργήσει μια "τράπεζα προσομοίωσης για αστική χρήση", όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Proterra Ryan Popple στο Forbes.

"Η μετακίνηση ανθρώπων με ένα σύστημα αστικής διαμετακόμισης και μετακίνησης επιβατών όλων των ηλικιών και όλων των απαιτήσεων, είναι πολύ περίπλοκη για να αρχίσει να προσπαθήσει κανείς να φτιάξει ένα λογισμικό όπου η τεχνολογία αυτονομίας μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της", δήλωσε ο Popple.

Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές για τα αυτό - οδηγούμενα οχήματα ότι μπορούν να μειώσουν τα ατυχήματα και να βελτιώσουν τη ροή της κυκλοφορίας στις πόλεις, έτσι και ο Popple βλέπει παρόμοιες δυνατότητες για τα λεωφορεία, με μια βασική διαφορά. 

"Μπορεί να μην αφαιρεθεί ποτέ ο άνθρωπος - χειριστής από αυτά τα οχήματα, αλλά τελικά η τεχνολογία αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια οδήγησης και την αποφυγή ατυχημάτων".

Το πρώτο λεωφορείο στο πιλοτικό πρόγραμμα θα ακολουθεί μια κανονική διαδρομή στο Ρίνο το επόμενο έτος, ταξιδεύοντας περίπου 100 μίλια την ημέρα, καθώς θα παίρνει και θα αφήνει επιβάτες. 

Οι αισθητήρες του θα τροφοδοτούν μια μηχανή προσομοίωσης για τη δημιουργία αλγορίθμων ικανών να χειριστούν τυποποιημένες συνθήκες δρόμου, όπως πλαστικές σακούλες που τις σέρνει ο αέρας μπροστά από το λεωφορείο, κώνοι κυκλοφορίας, ποδηλάτες και πεζοί. 

Η λειτουργία στο Ρίνο σημαίνει επίσης ότι η τεχνολογία θα δοκιμαστεί κι όταν το λεωφορείο θα αντιμετωπίσει χιόνι και πάγο στο δρόμο, είπε ο Popple.

"Πρέπει να δούμε τον καιρό σε πλήρες ημερολογιακό έτος", είπε. "Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει εντελώς τα ατυχήματα, τα θανατηφόρα τροχαία και πολλές τρομακτικές καταστάσεις ... αλλά οι άνθρωποι πρέπει να δουν ρεαλιστικά τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία αυτονομίας και τι δεν μπορεί".

Η Proterra, με την υποστήριξη από την Kleiner Perkins Caufield Byers, την Tao Capital Partners, τη GM Ventures και την ηλεκτρική εταιρεία Edison International, πρόσφατα παρέδωσαν το 100ό ηλεκτρικό λεωφορείο. 

Ο Popple αναμένει να τριπλασιαστεί η παραγωγή λεωφορείων φέτος, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική του εργοστασίου της εταιρείας στη Νότια Καρολίνα και ανοίγοντας ένα εργοστάσιο στο West Cost, προάστιο του Λος Άντζελες αυτό το μήνα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου