Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Ξεκίνησε για το λιμάνι ο Μετροπόντικας

Σε ρυθμούς διάνοιξης είναι εδώ και λίγες 3 εβδομάδες ο Μετροπόντικας Ιππόδαμος, συνεχίζοντας το ταξίδι του στο κέντρο του Πειραιά. 

Όπως ανέφεραν στο ypodomes.com στελέχη της Αττικό Μετρό, μετά το Πάσχα ξεκίνησε από το σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και έχουν διανοιχθεί 80 από τα περίπου 120 "δύσκολα" μέτρα ασβεστολιθικού υπεδάφους και μετά αναμένεται ταχύτερη διάνοιξη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι τον Αύγουστο το ΤΒΜ να έχει διανύσει τα 1.100 μέτρα μέχρι το υπέδαφος του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ όπου θα περάσει πριν ολοκληρωθεί η εκσκαφή του, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει διανύσει επιπλέον 1.030 μέτρα, έχοντας περάσει τον τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και θα βρίσκεται στο Φρέαρ Δεληγιάννη από όπου θα ξεκινήσει και η διαδικασία αποσυναρμολόγησης και απομάκρυνσης του. Συνολικά θα έχει "τρυπήσει" 7,6χλμ μονής σήραγγας διπλής τροχιάς.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι τον Ιούλιο, λίγο πριν περάσει ο Μετροπόντικας, να ξεκινήσει η εκσκαφή του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ με την τοποθέτηση των αντηρίδων περιμετρικά των ορίων κατασκευής. Αν δεν έχουμε άλλα προβλήματα, μέσα στο 2018 αναμένεται η ολοκλήρωση της εκσκαφής που θα μας οδηγήσει στην κατασκευή του σταθμού μέχρι το 2020.

Οι τρεις πρώτοι σταθμοί είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι και εκτελούνται εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων με τον μεγάλο στόχο να παραμένει η λειτουργία τους (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Εφόσον όλα πάνε καλά με το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ στις αρχές του 2021 θα λειτουργήσουν και οι 3 επόμενοι σταθμοί (ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ) φέρνοντας για πρώτη φορά το Μετρό στο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά όπου σε συνδυασμό με την επέκταση του Τραμ θα μεταμορφώσει την περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο-γέφυρα καθώς είναι ενταγμένο στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου