Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο Aptis κατακτά τo Παρίσι και σύντομα την Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι όχι το αύριο στην αστική κίνηση αλλά το σήμερα. Στην Ευρώπη η μία πόλη μετά την άλλη κάνουν "στροφή", γυρίζουν την πλάτη στα ντιζελοκίνητα λεωφορεία και διαλέγουν τα νέας γενιά ηλεκτρικά λεωφορεία. 

Βλέποντας αυτή την τάση η Alstom πρωτοπορεί και φέρνει στην αγορά το πρώτο της 100% ηλεκτροκίνητο και 100% περιβαλλοντικά φιλικό λεωφορείο.

Το Aptis είναι το νέο καμάρι του Γαλλικού Πολυεθνικού κολοσσού και τo ypodomes.com είχε την τύχη να είναι στο Παρίσι, στην παρουσίαση αυτού του νέου μοντέλου που ξεφεύγει τελείως από την λογική των κλασσικών λεωφορείων, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Alstom στο ypodomes.com το Aptis είναι μία νέα πρόταση για τις οδικές αστικές μεταφορές. Το πρωτότυπο όπως παρουσιάστηκε έχει κάποια σημαντικά πρωτοποριακά στοιχεία. 

Η μπαταρία που διαθέτει για παράδειγμα το όχημα του δίνει αυτονομία για περίπου 200χλμ. Ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία είναι οι ρόδες του καθώς σε αντίθεση με τα συμβατικά λεωφορεία που έχουν διπλές ρόδες, το Aptis διαθέτει μόλις 4 ρόδες με τους άξονες να έχουν τοποθετηθεί πολύ μπροστά και πολύ πίσω, αφήνοντας μεγαλύτερους διαθέσιμους χώρους για τους επιβάτες και δίνοντας ένα ιδιαίτερα φουτουριστικό τόνο στην όψη του.

Το πάτωμα του λεωφορείου είναι χαμηλό για την καλύτερη επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών με κινητικά προβλήματα, ενώ για εκείνους που κινούνται με καροτσάκι, υπάρχει ειδική ράμπα που ηλεκτρονικά κατευθυνόμενη δημιουργεί ασφαλές πεδίο εισόδου ή εξόδου από το λεωφορείο.

Τα παράθυρα του είναι πραγματικά τεράστια (20% μεγαλύτερα από τα συμβατικά) και σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ευρυχωρίας και δυνατότητα όρασης σε 360 μοίρες. Το μήκος του οχήματος φτάνει τα 12 μέτρα ενώ τα αρθρωτά θα φτάνουν τα 18 μέτρα με το πλάτος να είναι 2,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 95 επιβάτες στα 12μετρα λεωφορεία.

Η μπαταρία βρίσκεται είτε στην κορυφή είτε κάτω από το σασί ενώ η φόρτιση της είναι μία εύκολη υπόθεση και μάλιστα γίνεται και optimization ανάλογα με τις ανάγκες του φορέα συγκοινωνιών. Είτε μπορεί να φορτίσει στο σταθμό λεωφορείων με απαιτούμενο χρόνο περίπου 6 ώρες, είτε μπορεί να φορτίζει στην αφετηρία και στο τέρμα για λίγα λεπτά, δίνοντας μεγάλες δυνατότητες αυτονομίας για μεγάλες ή μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη. Η ταχεία φόρτιση γίνεται είτε μέσω ανεστραμμένο παντογράφο ή SRS, το καινοτόμο γρήγορο σύστημα επαναφόρτισης από το έδαφος της Alstom.

Για το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στο Παρίσι χρειάστηκαν 15 μήνες εντατικών δοκιμών, ενώ τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι βελτιωμένες εκδόσεις του. Η εμπορική του παραγωγή είναι θέμα μηνών επίσης, όταν θα έχει τελειοποιήσει όλα του τα συστήματα. 

Για παράδειγμα σε περίπτωση πόλεων όπως η Αθήνα που απαιτείται για αρκετούς μήνες κλιματισμός, η αυτονομία πέφτει περίπου στο μισό δηλαδή στα 100χλμ. Αυτό, πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες με τις νέες εκδόσεις θα βελτιωθούν οι δυνατότητες αυτονομίας της μπαταρίας.

Ήδη στο Παρίσι στην Περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν πιλοτικά να κινούνται τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία Aptis της Alstom, με την Γαλλική πρωτεύουσα να έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 ο στόλος των 9.000 λεωφορείων που διαθέτει να είναι όλα zero emission. Ενδιαφέρον για την αγορά του έχουν δείξει πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την τιμή του έχει υπολογιστεί πως είναι διπλάσια από την τιμή ενός συμβατικού ντιζελοκίνητου λεωφορείου, όμως από την πρώτη μέρα χρήσης αρχίζει να κάνει απόσβεση χρημάτων λόγω της ηλεκτροκίνησης, των λιγότερων ελαστικών και των σύγχρονων τεχνολογιών που δίνουν 20 χρόνια ζωής σε κάθε λεωφορείο, έναντι 17 στα συμβατικά λεωφορεία δημιουργώντας τελικά ένα οικονομικό ισοζύγιο κέρδους για την πόλη, ενώ δεν παράγουν ρύπους (zero emmisions) όντας 100% περιβαλλοντικά φιλικά.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου