Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Όλι: το πρώτο έξυπνο, ηλεκτρικό λεωφορείο τυπωμένο σε 3D

Μια ομάδα επιστημόνων από την IBM και η αμερικανική εταιρία που κατασκευάζει 3D τυπωμένα αυτοκίνητα η Local Motors, δημιούργησαν τον Όλι, ένα ηλεκτρικό κι αυτόνομο μίνι λεωφορείο τυπωμένο σε 3D που θα διευκολύνει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Το έξυπνο αυτό λεωφορείο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 και οι δύο εταιρίες εργάζονται ήδη πάνω στο δεύτερο μοντέλο που θα είναι εξοπλισμένο με τεχνικές υπολογιστικής όρασης, απτικούς αισθητήρες, ολογράμματα κι ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας. 

Το εξελιγμένο μοντέλο θα διευκολύνει την ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης ή ακοής καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το δεύτερο μοντέλο του Όλι είναι εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν χαρακτηριστικά όπως είναι η χρήση αλγορίθμων σε συνδυασμό με ηχητικά μηνύματα που θα καθοδηγούν τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, προς τις θέσεις τους. 

Επιπλέον, εξετάζουν την ανάπτυξη δικτύων απτικών αισθητήρων στα καθίσματα. Με τον τρόπο αυτό, το άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία θα κινούνται στον διάδρομο του λεωφορείου, θα νιώθουν τη δόνηση στο ύψος των μπράτσων τους όταν θα βρίσκονται κοντά σε μια διαθέσιμη θέση.

Για τα άτομα με προβλήματα ακοής, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τεχνητής όρασης και επαυξημένης πραγματικότητας για την παροχή πληροφοριών στη νοηματική γλώσσα μέσω της ενσωματωμένης οθόνης ή το smartphone των χρηστών.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό MIT Technology Review, ο Drew LaHart, υπεύθυνος του τμήματος προσβασιμότητας της IBM, εξηγεί τη διαδικασία: Ο Όλι μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα χάρη σε ειδικούς αλγόριθμους. Στη συνέχεια, μια συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας θα απαντά με ένα ολόγραμμα ενός προσώπου που θα μιλάει στη νοηματική γλώσσα.

Επίσης, ο Όλι θα εντοπίζει τους χρήστες που περιμένουν στην στάση κι εκείνους που είναι σε αναπηρική πολυθρόνα και θα κατεβάζει αυτόματα την ράμπα. Θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 12 επιβάτες και αρχικά αναμένεται να κάνει μικρές διαδρομές σε πανεπιστημιουπόλεις και αεροδρόμια.

Από τον Ιούλιο του 2017, η Local Motors σκοπεύει να επιλέξει τους προμηθευτές ενώ η παραγωγή έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2018. 



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου