Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τέλος 2020, αρχές 2021 η λειτουργία της βασικής γραμμής

O ίδιος ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο Κώστας Γκιουλέκας για τον χρόνο λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκη. 

Ο κ. Σπίρτζης στο απαντητικό έγγραφο που διαθέτει το ypodomes.com μιλά για ευθύνες που δεν ανήκουν "στη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ούτε στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, οι οποίοι βρήκαν το έργο σταματημένο και με ενέργειες τους εξασφάλισαν την επανεκκίνηση του επιλύοντας χρονίζοντα προβλήματα".

Όπως αναφέρει ο Υπουργός το δημοσίευμα που μιλούσε για λειτουργία της βασικής γραμμής στη Θεσσαλονίκη το 2021 δεν συνιστά νέο χρονοδιάγραμμα καθώς πρόκειτια για "προτεινόμενο σχέδιο χρονοδιαγραμματικής απεικόνισης" του ανάδοχου. 

Επίσης σημειώνεται πως το 2019 που θα ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα ακολουθήσει για ένα έτος περίπου δοκιμαστική λειτουργία πριν δοθεί σε χρήση στο κοινό "η οποία όπως επίσης ανακοινώθηκε με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέσα στο 2020, ημερομηνία που δεν αποκλίνει παρά 2 μήνες από την πρόταση του αναδόχου για λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021".

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, είτε γίνει στα τέλη του 2020 είτε όπως όλα δείχνουν, στις αρχές του 2021 περιλαμβάνει τη λειτουργία 9 σταθμών από το Συντριβάνι μέχρι τη Νέα Ελβετία, ακολούθως, πιθανότατα το ίδιο έτος την γραμμή της Καλαμαριάς με επιπλέον 5 σταθμούς και το 2022 τους 4 δυτικούς σταθμούς της βασικής γραμμής που έχουν εγκλωβιστεί λόγω του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Τα έργα αν ξεκινήσουν εκεί το 2018, θα παίξουν ρόλο κλειδί στο κατά πόσο πίσω θα πάει η λειτουργία αυτών των 4 σταθμών καθώς το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 4 χρόνια ενώ το ΤΕΕ/ΚΜ κάνει λόγο για 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πούμε που ανάλογα με την εξέλιξη των έργων, δεν είναι απίθανο οι 2 τουλάχιστον πρώτοι σταθμοί να απεγκλωβιστούν νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου