Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Κύπρος: Ούτε έκπτωση στα λεωφορεία για ανάπηρους

Συζητούσα πρόσφατα με συγγενή μου που είναι ανάπηρος τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει και, μεταξύ άλλων, μου είπε ότι δεν δικαιούται έκπτωση στο εισιτήριο που αγοράζει για διακίνηση με λεωφορείο. 

Είχα την εντύπωση ότι τα ανάπηρα άτομα τυγχάνουν βοήθειας από το κράτος και ότι δικαιούνται έκπτωση στα εισιτήριά τους, αφού οι Συγκοινωνίες χρηματοδοτούνται με αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο από το κράτος.

Σχετικό ερώτημα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. 

Στην απάντησή του ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, αναφέρει ότι παραχωρείται 50% έκπτωση στις τιμές των κομίστρων σε φοιτητές πανεπιστημίων ανεξαρτήτως υπηκοότητας, άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας ηλικίας 6 έως 18 ετών και κάτοχους Κοινωνικής Κάρτας ή Βεβαίωσης Δικαιούχου Κοινωνικής Κάρτας, εφόσον παρουσιάσουν στον οδηγό την Κοινωνική Κάρτα ή τη Βεβαίωση Δικαιούχου. 

«Τα άτομα με αναπηρία δεν δικαιούνται κάποια έκπτωση στις τιμές των κομίστρων, εκτός εάν είναι κάτοχοι Κοινωνικής Κάρτας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», αναφέρεται στην επιστολή.  

Παραδέχεται επίσης ότι αποφασίστηκε από το 2014 η παροχή 50% έκπτωσης στα λεωφορεία για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας. 

Η έκπτωση δεν εφαρμόστηκε, καθώς υπήρχαν θέματα που εκκρεμούσαν αναφορικά με την έκδοση της κάρτας. Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, αναμένεται ότι η κάρτα θα εκδοθεί εντός του 2017 και έτσι το πρόβλημα θα επιλυθεί. 

Χρίστος Μ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου