Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τα μισά λεωφορεία σαπίζουν και γίνονται ανταλλακτικά

Σε «είδος υπό εξαφάνιση» τείνουν να μετατραπούν τα λεωφορεία που εκτελούν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς υπάρχουν μέρες που το ποσοστό των καθηλωμένων από βλάβες οχημάτων ξεπερνά και το 50% της δυναμικότητας σε συγκεκριμένα αμαξοστάσια της εταιρείας.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο δεδομένης της έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και τεχνιτών. 

Το έλλειμμα που έχει προϋπολογιστεί για την εταιρεία το 2017 εκτιμάται σε 35,8 εκατ. ευρώ, με την κρατική επιδότηση να παραμένει στα 86 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές αυξάνονται διαρκώς και υπολογίζονται σε 45 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα η ρευστότητα της εταιρείας να είναι ελάχιστη και αμαξοστάσια όπως αυτό της Ανθούσας, το οποίο φιλοξενεί τα λεωφορεία φυσικού αερίου, να μοιάζουν περισσότερο πλέον με... νεκροταφεία οχημάτων και συχνά οι οδηγοί να περιμένουν ώρες μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο λεωφορείο για να ξεκινήσουν βάρδια. 

Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 2.100 λεωφορεία που αριθμεί ο στόλος, πλέον ύστερα και από τη συρρίκνωση των δρομολογίων, στους δρόμους κυκλοφορούν λιγότερα από 1.000.

Η έλλειψη ανταλλακτικών οδηγεί τους τεχνίτες σε... κανιβαλισμό άλλων οχημάτων: «Είναι μια πρακτική που απεχθάνονται όλοι οι μηχανικοί. Αλλά συχνά είναι η μόνη λύση για να βγουν στον δρόμο λεωφορεία. 

Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αφαιρούμε εξαρτήματα και εξοπλισμό από οχήματα για να τα τοποθετήσουμε σε άλλα, εφόσον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Ξεκινάς από έναν καθρέφτη και σιγά σιγά βρίσκεσαι να ξηλώνεις καπό και ό,τι άλλο χρειάζεται», επισημαίνει στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Τεχνιτών των ΟΣΥ, Κώστας Κουλούρης.

Τραγική εικόνα 
Είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια πολλές επισκευές λεωφορείων γίνονται με αυτόν τον τρόπο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από μια επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας, στο οποίο υπάρχουν σειρές παροπλισμένων οχημάτων που «σαπίζουν» στην κυριολεξία αποτελώντας ουσιαστικά πηγή ανταλλακτικών. 

Λάστιχα, μηχανολογικός εξοπλισμός ακόμα και καθρέφτες αφαιρούνται για να τοποθετηθούν σε άλλα οχήματα, ώστε να μπορέσουν να βγουν με ασφάλεια για δρομολόγια.

Ωστόσο, παρότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ξανά, σε πολλά έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα τηλεματικής, αλλά και νέα μηχανήματα ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στα αμαξοστάσια έχει ως εξής:
  • Ανθούσα: Από τα 380 οχήματα, δηλωμένα με βλάβη την περασμένη εβδομάδα ήταν τα 270.
  • Ελληνικό: Από τα 326 λεωφορεία δρομολόγια εκτελούσαν τα 230, ενώ υπάρχουν και 28 «κομμένα», από τα οποία έχουν παραδοθεί πινακίδες κυκλοφορίας.
  • Άγιος Δημήτριος: Από τα 81 οχήματα, τα 21 ήταν με βλάβη.
  • Πέτρου Ράλλη: Από τα 268 οχήματα, καθηλωμένα από βλάβες ήταν την περασμένη εβδομάδα 119 έως 138.
  • Βοτανικός: Από τα 330 οχήματα, δρομολόγια εκτελούσαν τα 249.
  • Λιόσια: Από τα 245 λεωφορεία, τα 100 είχαν βλάβες.
  • Πειραιάς: Από τα 330 λεωφορεία, δρομολόγια εκτελούσαν τα 210.
Από τα λεωφορεία που είναι καθηλωμένα από βλάβες πολλά δεν πρόκειται να επανακυκλοφορήσουν, καθώς οι επισκευές που χρειάζονται είναι κοστοβόρες και οι αποθήκες άδειες από ανταλλακτικά, όπως σημειώνουν οι τεχνικοί, ενώ άλλα έχουν «απογυμνωθεί» εντελώς για επισκευές.

Η έλλειψη οχημάτων μάλιστα συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις στα δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι επιβάτες στις τηλεματικές στάσεις να αναμένουν λεωφορείο σε συγκεκριμένη ώρα και αυτό να μην εμφανίζεται, γεγονός το οποίο οδηγεί πολλές φορές σε προστριβές με τους οδηγούς.

Οδηγοί χωρίς αυτοκίνητα 
Όλο και συχνότερα πλέον οδηγοί πηγαίνουν στα αμαξοστάσια για να ξεκινήσουν βάρδια, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα λόγω του αυξημένου ποσοστού των βλαβών. 

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό στην Ανθούσα τη Μεγάλη Εβδομάδα όταν οδηγός εμφανίστηκε στις 4 το απόγευμα για να ξεκινήσει βάρδια και τελικά βγήκε για δουλειά μετά τις 9 το βράδυ. Το φαινόμενο είναι καθημερινό και σε άλλα αμαξοστάσια: 

«Κάθε μέρα βλέπουμε οδηγούς που δεν έχουν λεωφορεία να πάρουν. Πολλούς από το αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη τούς στέλνουν σ' αυτό του Πειραιά για να πάρουν αυτοκίνητα», λέει ο Φώτης Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων. 

Σε άλλες περιπτώσεις, οδηγοί παίρνουν λεωφορεία από τον... δρόμο, όπου και αλλάζουν βάρδια με τον προηγούμενο. «Καθημερινά κουβαλάμε ανθρώπινες ζωές και αισθανόμαστε ότι είμαστε όχι με το ένα αλλά σχεδόν με τα δύο πόδια στη φυλακή», λέει ο Σάββας Βεζυρίδης, οδηγός.

Ωστόσο και τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι πλέον πολύ «ταλαιπωρημένα» διανύοντας καθημερινά πολλά οχηματοχιλιόμετρα. 

Το σύνολο του στόλου των ΟΣΥ είναι ιδιαίτερα γηρασμένο, με τη μέση ηλικία του να φτάνει τα 13,5 χρόνια. Εκτός από τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά, σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε τεχνικό προσωπικό καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα τελευταία χρόνια περίπου οι μισές θέσεις είναι ακάλυπτες: 

«Για τον στόλο της εταιρείας, θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 1.000 τεχνικοί. Όμως σήμερα δεν είμαστε πάνω από 600, παρόλο που έχουμε "κατεβάσει" από το τιμόνι και οδηγούς που ήταν μηχανικοί και τους εντάξαμε στο τεχνικό δυναμικό», λέει ο κ. Κουλούρης.

Συντήρηση 
«Από το 2009 έχουν μειωθεί δραματικά οι προϋπολογισμοί των αστικών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και η ροή ανταλλακτικών και να σταματήσει κάθε σκέψη για ανανέωση του στόλου. Επιπλέον με τις μετατάξεις του 2011 που ακολούθησαν έφυγαν περίπου 700 εργαζόμενοι από κρίσιμες ειδικότητες και κυρίως οδηγοί και τεχνίτες», σημειώνει το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Αποστόλης Κασιμέρης, προσθέτοντας ότι «οι χειρισμοί της διοίκησης των ΟΣΥ οδήγησαν στο αποτέλεσμα να τοποθετηθούν πανάκριβα μηχανήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και οθόνες τηλεματικής σε "σάπια" λεωφορεία».

Το πρόβλημα της συντήρησης των λεωφορείων παραδέχεται και η διοίκηση των ΟΣΥ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, να το αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων και στα πολλά οχηματοχιλιόμετρα που εκτελούν σε καθημερινή βάση.

«Στο πλαίσιο του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ειδικότερα στην ΟΣΥ ΑΕ, υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές, με βαθμιαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας και αυτόματη απεικόνιση της όλης κατάστασης στην ομαλή ροή των ανταλλακτικών, η οποία επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».

Παρ' όλα αυτά -όπως σημειώνει- ολοκληρώθηκαν τρεις διαγωνισμοί που ήταν σε εξέλιξη για πολλά χρόνια και αφορούν στην προμήθεια καυσίμων, ελαστικών και συσσωρευτών για τα οχήματα της εταιρείας.

Σε ότι αφορά στην ανανέωση του στόλου, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ προκειμένου να δρομολογηθεί η προμήθεια νέων οχημάτων.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως ακόμα και αύριο να ξεκινούσε η σχετική διαδικασία, θα χρειαζόταν διάστημα 1-2 ετών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή πεντακόσια οχήματα της εταιρείας, ορισμένα εκ των οποίων εξακολουθούν να δρομολογούνται καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες, θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί και αντικατασταθεί για λόγους αντιρρυπαντικούς.

Έγκριση προσλήψεων 
Όσον αφορά τις προσλήψεις 500 οδηγών και 200 τεχνιτών, οι ΟΣΥ έχουν λάβει έγκριση και υπογραφές από τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου