Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Καισαριανή: Αποφάσεις για τους σταθμούς της γραμμής «4» του μετρό

Με το θέμα της διέλευσης του ΜΕΤΡΟ από την Καισαριανή ασχολήθηκε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής σε ανοιχτή του συνεδρίαση, παρουσία φορέων και κατοίκων της πόλης, αλλά και εκπροσώπων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Το έργο σύμφωνα με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η κατασκευή των δύο σταθμών στην Καισαριανή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2019 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, στην εισηγητική του ομιλία έθεσε συνολικά το θέμα των μέσων μεταφοράς προς όφελος του λαού. Υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να εξυπηρετούνται οι πολίτες από σύγχρονες, ασφαλείς, γρήγορες και προσιτές συγκοινωνίες, όσο το δυνατόν φιλικότερες προς το ήδη πολύ επιβαρημένο αστικό περιβάλλον, που θα σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.

Με φθηνό αντίτιμο και δωρεάν μετακίνηση για των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών».

Οι ενστάσεις του Δήμου για τον αρχικό χώρο πρόβλεψης σταθμού στη Νήαρ Ήστ, έγιναν δεκτές και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής, «η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη βάση αυτή των προβληματισμών παρουσίασε εναλλακτική πρόταση για το δεύτερο σταθμό της πόλης στα όρια του χώρου της Πανεπιστημιούπολης και με είσοδο για την Καισαριανή στο ύψος της συμβολής των οδών Ανατολικής Θράκης και Ομηρείου (πίσω από το σούπερ-μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος)».

Η πρόταση αυτή, όπως αναφέρει ο Δήμος, «υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα από την Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις «Συνεργασία Πολιτών» και «Καισαριανή Πόλη για Όλους». 

Συμπυκνώνει τις κυριότερες παρατηρήσεις και προτάσεις των παρατάξεων αυτών, παρουσιάζοντας συγκριτικά σχετικά πλεονεκτήματα με την αρχική πρόταση, εξυπηρετώντας εξίσου καλά τις ανάγκες των πολιτών της πόλης. 

Επιπλέον, ο σταθμός με έξοδο στην Πανεπιστημιούπολη συμβάλλει στη συνολικότερη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της Αθήνας εξυπηρετώντας αποφασιστικά τις ανάγκες και των φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Οι παρατάξεις «Καισαριανή Δημιουργία» και «Καισαριανή Τώρα» επιχειρηματολόγησαν και ενέμειναν στην πρόταση για αρχική χωροθέτηση του δεύτερου σταθμού στη ΝΗΑΡ-ΗΣΤ».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εντοπίστηκαν από τους περισσότερους ομιλητές οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και η ανάγκη να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πολιτών στο διάστημα αυτό. 

Ιδιαίτερα εντοπίστηκαν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις η ανάγκη ανοίγματος του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης, η εξασφάλιση της δομικής ακεραιότητας των κτηρίων στις Πυροβολημένες και του Βενιζέλου και η στήριξη των ΕΒΕ της περιοχής. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου