Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

«Τέλος» η Uber στη Δανία

Παράνομη έκρινε η Δανία την εταιρία Uber, καθώς δεν ακολούθησε τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν και για όλες τις συμβατικές εταιρίες ταξί, βγάζοντας την εκτός συνόρων στις 18 Απριλίου. 

Σημειώνεται πάντως πως η εταιρία δεν είναι πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την νομοθεσία σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, αφορμή στάθηκε η απαίτηση της δανέζικης κυβέρνησης να χρησιμοποιούν και οι αυτοκινητιστές της Uber ταξίμετρα, αισθητήρες πληρότητας και κάμερες ασφαλείας, όπως οι συμβατικές εταιρείες ταξί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Δανία έκρινε την Uber ως παράνομη εταιρεία ταξί.

Ο εκπρόσωπος της Uber, Kristian Agerbo, σχολιάζοντας την απόφαση αυτή εξήγησε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ότι αυτό δε σημαίνει αυτόματα και το τέλος της Uber στη χώρα αλλά περισσότερο αποτελεί μήνυμα προς τους πολιτικούς.

Υπολογίζεται δε, ότι περίπου 2.000 άτομα είναι ενεργοί οδηγοί της Uber στη Δανία ενώ οι κάτοικοι, που επιλέγουν την Uber για τις μετακινήσεις τους αγγίζουν, σύμφωνα με τους Financial Times, τους 300.000.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Uber αντιμετωπίζει προβλήματα με την νομοθεσία σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφροά τη Δανία πάντως, πλέον θεωρείται περισσότερο παράνομη εταιρεία ταξί, παρά εφαρμογή για να μοιράζεται κανείς το κόστος της διαδρομής.

Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η πόλη του Όρχους, καθώς θα παραμείνουν ενεργοί 50 ειδικοί - όχι όμως οδηγοί-ως μέλη της διεθνούς τεχνολογικής ομάδας για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Με την απόφαση αυτή, λήγει στην ουσία μία μακροχρόνια μάχη της κυβέρνησης, η οποία από το 2014 οπότε και εισήλθε η Uber στη δανέζικη αγορά, έχει έρθει αντιμέτωπη με το ισχύον νομικό σύστημα.

Το ζήτημα που εγείρεται τώρα είναι, αν αυτή η απόφαση δώσει το έναυσμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να απαγορεύσουν τη λειτουργία της Uber εντός των συνόρων τους. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου