Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο ΟΑΣΑ παραμένει ο «φτωχός συγγενής» των ετήσιων κρατικών επιδοτήσεων, των αστικών συγκοινωνιών της Ευρώπης.

Το 2015, η ετήσια κρατική επιδότηση, ήτοι 108 εκατ.€, αντιστοιχούσε στο 32,5% των λειτουργικών εσόδων, ποσοστό το οποίο υπολείπεται εμφανώς άλλων συγκοινωνιακών φορέων της Ευρώπης.

Αντίστοιχα, το 2015, η ετήσια κρατική επιδότηση των 108 εκατ.€, αντιστοιχούσε στο 30,61% των λειτουργικών εξόδων, ποσοστό το οποίο υπολείπεται κι αυτό, άλλων συγκοινωνιακών ομίλων της Ευρώπης.

Για το 2016, η ετήσια κρατική επιδότηση του ομίλου ανήλθε στα 116 εκατ.€, η οποία δόθηκε εξ ολοκλήρου στην ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλλεϋ), καθώς η ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) δεν λαμβάνει επιδότηση, από το 2014, κατόπιν δικής της απόφασης.

Αρχικά, η ΟΣΥ έλαβε 86 εκατ.€ και μετέπειτα άλλα 30 εκατ.€, ως «έκτακτη επιδότηση», η οποία προήλθε από την εξόφληση μέρους των οφειλών του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ.

Μάλιστα, ο ΟΑΣΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, αλλά κι άλλα υπουργεία για την κάλυψη παλαιών οφειλών, με στόχο την ταμειακή ενίσχυση του ομίλου, ο οποίος κατάφερε, το 2016, να επιτύχει βελτιωμένο οικονομικό αποτέλεσμα, σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί (στα 22,8 εκατ.€, το έλλειμμα, έναντι 76 εκατ.€, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών).


ΠΗΓΗ: Του Φώτη Φωτεινού-metaforespress.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου