Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονίκη: Το «καψόνι» του ΟΑΣΘ στους ανέργους

Συνάντηση με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά είχε αντιπροσωπία της Επιτροπής για τις Δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στην πόλη. 

Κατά τη συζήτηση, τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη χτυπημένη βαριά από την κρίση, με την ανεργία να αγγίζει σχεδόν το 30% (με βάση στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2016), ως αποτέλεσμα της κρίσης του συστήματος και των μνημονιακών πολιτικών. 

«Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, οι άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισιτήριο, και μάλιστα χωρίς καμία έκπτωση! Μια και ο (ιδιωτικός) ΟΑΣΘ είναι το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς στην πόλη, πολλοί συνάνθρωποι μας δε μπορούν να μετακινηθούν και ωθούνται στην απομόνωση και στο περιθώριο. 

Η μόνη παραχώρηση που κάνει ο ΟΑΣΘ (και αυτό ύστερα από πιέσεις των κινημάτων), είναι να διαγράφει τα πρόστιμα των ανέργων όταν αυτοί πηγαίνουν μαζικά μια φορά το μήνα στα γραφεία του Οργανισμού (με την κάλυψη του Δικτύου επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων). 

Όπως είναι κατανοητό αυτό μόνο ως “καψόνι” μπορεί να εκληφθεί από τους ανέργους συμπολίτες μας» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. 

Οπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση στην Αθήνα, οι άνεργοι δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα ΜΜΜ με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.  

«Γιατί από τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμόζεται στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στην πόλη μας; Οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη είναι άνεργοι β’ κατηγορίας;» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Επιτροπής.  

Η Επιτροπή για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη δηλώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη διεκδίκηση του δίκαιου αυτού αιτήματος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός κινήματος, κυρίως ανέργων της πόλης, ώστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου