Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Όνειρο (και της φετινής) θερινής νυκτός τα Υδατοδρόμια

Μετέωρη παραμένει η νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία του περίφημου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα. 

Το νομοσχέδιο έπειτα από 6 μήνες που έμεινε προς διαβούλευση οδεύει προς ψήφιση αλλά σύμφωνα με την αγορά κλείνει εντελώς τις πόρτες στον Ιδιωτικό τομέα και αφήνει περιθώρια ελιγμών σε δημόσιους φορείς οι οποίοι όμως αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τα χρήματα για να επενδύσουν ένα επιτυχημένο εμπορικό σχήμα που θα αποφέρει κέρδη.

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι τα "δημόσια υδατοδρόμια" μπορεί να δημιουργήσουν νέες ζημιογόνες εταιρείες ανά την Ελλάδα, καθώς τέτοιες θα μπορούν να σχηματιστούν από Δήμους (που σχεδόν στο σύνολο τους είναι είτε υπερχρεωμένοι, είτε στα όρια της χρεοκοπίας) δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες πιέσεις για θέσεις στο Δημόσιο. 

Ερώτημα αποτελεί και το πως θα βρεθούν τα κεφάλαια για να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν αυτά τα υδατοδρόμια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών έχει το Δημόσιο. 

Την άδεια λειτουργίας θα μπορεί να την λαμβάνει ιδιωτική εταιρεία αλλά είναι μάλλον δύσκολο να προσελκυσθούν εταιρείες που θα λειτουργούν σαν operators αλλά προφανώς με σχέση μισθωμένης υπηρεσίας.

Προς το παρόν τα μόνα αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια στη χώρα είναι σε Κέρκυρα και Παξούς ενώ πρόσφατα το ΓΕΣ έδωσε το οκ να προχωρήσει η αδειοδότηση σε 25 Υδατοδρόμια σε νησιά του Νότιου Αιγαίου. 

Προβληματισμένες πάντως φέρεται να είναι οι τουλάχιστον 2 εταιρείες που έχουν κάνει κινήσεις για την άσκηση πτήσεων μεταξύ Υδατοδρομίων και η αγορά παραμένει συννεφιασμένη σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε με φιλοδοξίες και δείχνει πως και φέτος θα παραμείνει μακέτα, ένα σχέδιο ...θερινής νυκτός.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου