Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΜΜΜ: Κενά στην προμήθεια και τον εξοπλισμό των e-εισιτηρίων

Στα χαρτιά φαίνεται ότι εγκαινίασε τη λειτουργία του το ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς παρατηρούνται ακόμη σημαντικά κενά στην προμήθεια εισιτηρίων, αλλά και στον εξοπλισμό. 

Ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, κλείνοντας κάθε Σαββατοκύριακο ορισμένους σταθμούς μετρό, προκειμένου να συνεχίσει την τοποθέτηση των πυλών εισόδου - εξόδου (μπάρες). 

Την ίδια στιγμή, ενώ η πλειονότητα των οδικών μέσων δέχεται το «έξυπνο» εισιτήριο (μόνο με τη μορφή μαζικών προϊόντων, πολλαπλών διαδρομών και όχι το μεμονωμένο εισιτήριο ακόμη), τα αυτόματα σημεία πώλησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι πολύ περιορισμένα.

Μόλις τέσσερα εκδοτικά μηχανήματα (σταθμοί «Κηφισιά», «Μαρούσι», «Καλλιθέα» και ένα μηχάνημα στον σταθμό του τραμ στο Σύνταγμα), από τα 173 που περιλαμβάνει όλο το σύστημα, έχει θέσει σε λειτουργία ο ΟΑΣΑ για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα υποστούν επιθέσεις. 

Παράλληλα, κάποιος μπορεί να προμηθευθεί «έξυπνα» εισιτήρια στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου στο Σύνταγμα ή στο Αεροδρόμιο. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία πώλησης εισιτηρίων, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά, παρά το γεγονός ότι το σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε 17 σταθμούς μετρό 
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η τοποθέτηση των πυλών (μπάρες) εισόδου - εξόδου που βρίσκονται ήδη σε 17 σταθμούς του μετρό («Σεπόλια», «Μεταξουργείο», «Ευαγγελισμός», «Κατεχάκη», «Αττική», «Ακρόπολη», «Μέγαρο Μουσικής», «Εθνική Αμυνα», «Ομόνοια», «Σταθμός Λαρίσης», «Δάφνη», «Πανεπιστήμιο», «Αγ. Ιωάννης», «Αγ. Μαρίνα», «Νέος Κόσμος», «Ελαιώνας», «Χολαργός»). 

Στους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου οι χρήστες του «έξυπνου» εισιτηρίου θα πρέπει να το επικυρώνουν δύο φορές, μία στην είσοδο και μία στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών. 

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος οι μπάρες στις πύλες παραμένουν ανοικτές, αλλά θα παρέχουν τη δυνατότητα επικύρωσης του εισιτηρίου.

«Έξυπνο» εισιτήριο δέχονται εκτός από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, λεωφορεία, τρόλλεϋ και το τραμ.

Προς το παρόν «ηλεκτρονικά» είναι μόνον τα μαζικά προϊόντα. 
Πρόκειται για τα εισιτήρια με κόστος 4,5 ευρώ και άνω, δηλαδή ημερήσιο εισιτήριο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, ετήσιο. 

Τα πιο δημοφιλή εισιτήρια, το ενιαίο και το μειωμένο διάρκειας 1,5 ώρας (1,40 και 0,60 ευρώ αντίστοιχα), παραμένουν χάρτινα και θα ενσωματωθούν στο σύστημα σταδιακά. 

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών εάν καταγράφονται οι μετακινήσεις τους, η διοίκηση του ΟΑΣΑ διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα. 

Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ επεσήμανε ότι το ονοματεπώνυμο του επιβάτη θα αναγράφεται μόνο στην επιφάνεια της προσωπικής κάρτας που θα έχει ο ίδιος και δεν θα είναι αντιστοιχισμένο με το microchip που θα διαθέτει η κάρτα. 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου