Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

"Περίεργη αδράνεια" του Σωματείου Τεχνικών & Υπαλλήλων ΟΣΥ (πρώην ΗΛΠΑΠ)

Το Σωματείο Τεχνικών & Υπαλλήλων ΟΣΥ (πρώην ΗΛΠΑΠ), εξακολουθεί να κωφεύει στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Τους αφήσαμε μια βδομάδα καιρό, για τις όποιες ενέργειές τους, αλλά απ' ότι μαθαίνουμε «Στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε».

Εκτός κι αν περιμένουν να αναρρώσει  ο Δ/ντης, γιατί όπως μαθαίνουμε είναι άρρωστος αυτόν τον καιρό (Περαστικά του).

Ας δούμε όμως τι λένε οι νόμοι και οι αποφάσεις δικαστηρίων για το συγκεκριμένο θέμα, που έχει προκύψει με την παράνομη χορήγηση υπόλοιπων αδειών προηγουμένων ετών, σαν αναπαύσεις στον μήνα Φεβρουάριο του 2017
  • Παραίτηση του εργαζομένου από το δικαίωμα λήψεως της κανονικής αδείας είναι άκυρη (απόφ. Αρείου Πάγου 677/2012 Tμ. B1).
  • Παραγραφή των αξιώσεων του μισθωτού επί των αποδοχών της άδειας και του επιδόματος άδειας επέρχεται μετά πενταετία (άρθρο 250 Αστικού Κώδικα και αποφάσεις AΠ 414/64, 426/74 Tμ. B’). 
  • H αξίωση του μισθωτού για την προσαύξηση κατά 100% επί των αποδοχών της άδειας (όταν από πταίσμα του εργοδότη δεν έλαβε ο μισθωτός την άδειά του μέσα στο ημερολογιακό έτος που την εδικαιούτο) υπόκειται, επίσης, σε πενταετή παραγραφή (AΠ 413/80). 
  • Μετά τη δημοσίευση του N. 4504/66, δεν απαιτείται πλέον η υποβολή αιτήσεως εκ μέρους του εργαζομένου προς τον εργοδότη ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας 
  • O εργοδότης είναι υποχρεωμένος, πριν λήξει το ημερολογιακό έτος, να χορηγήσει σε όλους τους μισθωτούς της επιχειρήσεώς του την άδεια που δικαιούνται, έστω κι αν δεν τη ζήτησαν (άρθρο 4 παρ. 1 εδ. 2 A.N. 539/45, όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 15 του άρθρου 3 του N. 4504/66, αλλά και άρθρο 1 N. 3302/2004).
Οι νόμοι είναι σαφέστατοι, δεν έχουν άλλη ερμηνεία πέρα από το δίκιο του εργαζόμενου.

Το σωματείο εξακολουθεί να "βάζει πλάτη" στην Δ/νση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις όποιες παράνομες αποφάσεις της, εις βάρος των μελών του. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου