Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το "φαγοπότι" με τα εισιτήρια του μετρό

Ιδιαίτερα βαθιές ρίζες στις αστικές συγκοινωνίες είχε (ενδεχομένως διατηρεί ακόμη) το κύκλωμα που λυμαινόταν τις εισπράξεις από την πώληση εισιτηρίων σε εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό. 

Είναι οι βαθιές αυτές ρίζες που "επέτρεψαν" στους επιτήδειους να βάλουν στην τσέπη μόνο για το 2015 και μόνο για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό ποσό που ξεπερνάει το 1,1 εκατ. ευρώ, με τη συνολική ζημιά να τοποθετείται στα 30 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (νυν ΣΤΑΣΥ) είχε θεσμοθετηθεί μία διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των εισπράξεων από πωλήσεις εισιτηρίων με σημαντικά κενά. Κενά χάρη στα οποία το κύκλωμα δρούσε ανενόχλητο μέχρι το 2016 οπότε αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του.

Ο πυρήνας… 
Οι σχετικές αποκαλύψεις οδήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην απόλυση τριών υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ και στην παραπομπή 12 ακόμη στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ.

Ωστόσο, όπως, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκαλύπτουν πηγές στο Capital.gr,η απόλυση των τριών υπαλλήλων δεν σημαίνει ότι ο πυρήνας του κυκλώματος που λυμαινόταν τις εισπράξεις των εισιτηρίων είναι, πια, οριστικά ανενεργός. 

Διερωτώνται ακόμη, γιατί δεν ζητείται ο έλεγχος πόθεν έσχες όσων έχουν κατηγορηθεί για ανάμειξη στην "μπίζνα" των εισιτηρίων ώστε να αποκαλυφθούν ενδεχόμενες αναντιστοιχίες των δηλωθέντων με τα πραγματικά εισοδήματα.

…και οι μπομπίνες 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη φάση του ελέγχου θα εστιάσει στα εισιτήρια που πωλούνταν μέσω των αυτόματων μηχανημάτων. 

Οι αυτόματοι "πωλητές" τροφοδοτούνται με μπομπίνες εισιτηρίων και εμφανίζουν ένδειξη αναπλήρωσης όταν η μπομπίνα παραμείνει με υπόλοιπο ποσότητας εισιτηρίων. 

Με άλλα λόγια, το λαμπάκι του αυτόματου μηχανήματος δεν ανάβει όταν τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, αλλά ενώ παραμένει ποσότητα εισιτηρίων που δεν έχει πωληθεί, καθώς αυτό προβλέπουν οι προδιαγραφές λειτουργίας. 

Αξιοποιούσαν κάποιοι "διαφορετικά" τα εισιτήρια που δεν βγήκαν στην αγορά; Την απάντηση θα δώσει ο έλεγχος που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελικός έλεγχος και η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. 

Σε διαφορετική περίπτωση η μετάβαση στην εποχή του ηλεκτρονικού κομίστρου θα μετατρέψει σε μακρινό παρελθόν την κομπίνα με τα χάρτινα εισιτήρια… 

ΠΗΓΗ: capital.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου