Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Μετροπόντικας φτάνει Μανιάτικα και μετά καρφί για Δημοτικό Θέατρο

Με μέτριους ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της μεγάλης επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα μέχρι το λιμάνι και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η σημαντικότερη είδηση έρχεται από το πεδίο της διάνοιξης της Σήραγγας των 7,5χλμ. η οποία είναι σε εξέλιξη. 

Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται ο Μετροπόντικας «Ιππόδαμος» στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, τον 4ο κατά σειρά σταθμό της επέκτασης.

Μετά από ένα διάστημα ενός μήνα για την απαραίτητη συντήρηση του μηχανήματος, το ΤΒΜ θα ξεκινήσει και πάλι (γύρω στο Πάσχα) και αυτή τη φορά δεν θα σταματήσει; Τι εννοούμε; 

Όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό στο ypodomes.com, αποφασίστηκε για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, να δοθεί προτεραιότητα στο ΤΒΜ να περάσει από το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή (περίπου στο τέλος του έτους), να διανύσει την απόσταση των περίπου 800 μέτρων μέχρι το Δημοτικό Θέατρο μέχρι την Άνοιξη του 2018 και να βγει 300 μέτρα πιο κάτω στο Φρέαρ Δηληγιάννη, ολοκληρώνοντας το έργο της διάνοιξης της σήραγγας.

Αυτό γίνεται, για να κερδηθεί χρόνος καθώς η πρόοδος στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ είναι απογοητευτική. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαφραγματικοί τοίχοι. 

Ακολούθως θα αρχίσει η εκσκαφή και τότε θα αναπτυχθεί ένα «δάσος» από αντηρίδες, μεταλλικοί δοκοί οι οποίοι θα στηρίζουν τους πλαϊνούς τοίχους του σταθμού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσκαφής. 

Η γειτνίαση με τη θάλασσα θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις όμως στην Α.Μ φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η ολοκλήρωση της διάνοιξης και αντιστήριξης του σταθμού αναμένεται στις αρχές του 2018 και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία «σπασίματος» του τούνελ που θα έχει αφήσει πίσω του ο Μετροπόντικας. 

Με αυτή την επιλογή στην Α.Μ πιστεύουν ότι θα κερδίσουν πολύ από τον χαμένο χρόνο και σε κάθε περίπτωση κερδίζουν την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας που έχει καταστεί το δεύτερο σημαντικότερο θέμα της επέκτασης.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ 
Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η επέκταση προς το Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργήσει το 2020. Ένα από τα ερωτηματικά είναι αν τελικά θα λειτουργήσει συνολικά ή θα δοθεί προτεραιότητα στους 3 πρώτους σταθμούς (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ) να λειτουργήσουν από τις αρχές του 2019 και 1-2 χρόνια αργότερα οι επόμενοι 3 σταθμοί (ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ). 

Είναι μία απόφαση που θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την πρόοδο του Μετροπόντικα (καθώς τα προϊόντα εκσκαφής βγαίνουν στην Αγία Βαρβάρα άρα υπάρχει δέσμευση όλων των σταθμών μέχρι το τέλος της διάνοιξης) αλλά και από την πρόοδο του Σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ που έχει γίνει το Νο1 πρόβλημα στην επέκταση.

Άρα το πότε και πως θα λειτουργήσει η επέκταση ακόμα παραμένει υπόθεση προς εξέταση και όπως φαίνεται θα είναι μία απόφαση από ψηλά (βλέπε Υπουργείο Υποδομών).

Στο χρηματοδοτικό σκέλος η αργή πρόοδος φέρνει και αργή απορρόφηση αλλά το προηγούμενο διάστημα έγινε μία διευθέτηση με την κατασκευάστρια Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM καθώς αναγνωρίστηκαν ως απρόβλεπτα περίπου 5εκ.ευρώ από τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία του Μετροπόντικα από τη ΝΙΚΑΙΑ στα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ που εξανάγκασαν σε επιπρόσθετες εργασίες (υπήρχαν κενοί θύλακες στο υπέδαφος που χρειάζονταν γέμισμα και αυτό δημιούργησε προβλήματα και στην καθημερινή διάνοιξη του ΤΒΜ που πήγαινε με πολύ αργούς ρυθμούς).

Στους 3 πρώτους σταθμούς η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και στη ΝΙΚΑΙΑ γίνονται σοβατίσματα, βαψίματα, ολοκληρώνονται οι επενδύσεις, τοποθετούνται πλάκες, δείχνοντας ότι εκεί είμαστε πολύ κοντά στο τέλος.

Η πρόοδος του Μετροπόντικα είναι σημαντική καθώς έχει διανύσει 4.100 μέτρα από τα 6.462 δηλαδή ποσοστό 64% ενώ περίπου 500 μέτρα στην αρχή και 500 μέτρα στο τέλος (συνολικά 7,5χλμ είναι η επέκταση) διανοίγονται με ΝΑΤΜ (ανοιχτό όρυγμα χωρίς ΤΒΜ).

Το 2017 θα είναι μία πολύ σημαντική χρονιά και θα μάθουμε για το πότε κλειδώνει για τη λειτουργία αυτή η επέκταση που ενώ ξεκίνησε ανέφελη έφτασε να πρέπει να διαχειρίζεται πολλαπλά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου