Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΗΠΑ: Τέθηκε σε λειτουργία, το Μετρό της Δεύτερης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Δεύτερης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη άνοιξε επιτέλους τις πύλες του σε χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά για να αποτελέσουν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας, που περίμενε σχεδόν 100 χρόνια για να γραφτεί.

Ωστόσο, τη στιγμή που γινόταν γνωστό πως ο πρόεδρος της Αρχής Μητροπολιτικών Μεταφορών, Τόμας Πρέντεργκαστ, θα παραιτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής που ανησυχούν πως τα ενοίκια θα αυξηθούν, όπως ο ομογενής τσαγκάρης Πίτερ Ψηράκης (Peter Psirakis).

Ήταν η πρώτη ημέρα του 2017 και ένιωθες πως μια νέα σελίδα γράφεται στην ιστορία της πόλης που τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πάλευε για να χτίσει την πολυπόθητη γραμμή του Μετρό, σχολιάζει η «New York Times».

Πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς και οι νέες στάσεις του σιδηρόδρομου ήταν γεμάτες με τουρίστες, αναφέρει η «Wall Street Journal». Κάτοικοι των γύρω γειτονιών αναφέρουν πως περιμένουν πλέον πιο άνετη εξυπηρέτηση από το Μετρό και λιγότερο συνωστισμό στα τρένα 4, 5 και 6. 

Η νέα γραμμή αναμένεται να εξυπηρετεί 200.000 επιβάτες καθημερινά και να μειώσει κατά 13% τους επιβάτες που συνωστίζονταν στη Λεωφόρο Λέξιγκτον, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών.

«Ήμουν πολύ σοκαρισμένη» δήλωσε στη «New York Times» η Μπέτσι Μόρις, καθώς επιβιβαζόταν στον πρώτο συρμό που θα έφευγε από τον σταθμό στην 96 οδό, το απόγευμα της Κυριακής. «Πώς να εξηγήσεις κάτι που πίστευες ότι ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε η 70χρονη. «Πρόκειται να αλλάξει την ζωή όλων όσο οι τρόποι μετακινήσεων εξελίσσονται», κατέληξε.

Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το επιβαρυμένο μεταφορικό σύστημα της Νέας Υόρκης μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών να θέσει σε λειτουργία τη γραμμή σε μια από τις ελάχιστες γωνιές της πόλης στην οποία δεν έφτανε ο υπόγειος σιδηρόδρομος. 

Το 2007, το μεγάλο έργο της σήραγγας ξεκίνησε με κόστος $4,4 δισεκατομμύρια και όλοι το ανέμεναν με αγωνία να ανοίξει: Μία επέκταση περίπου δύο μιλίων για τέσσερις σταθμούς πάνω στην υφιστάμενη γραμμή του Μετρό από τη Λεωφόρο Λέξινγκτον και την 63η Οδό μέχρι την 96η Οδό, με στάσεις ενδιάμεσα στις οδούς 72 και 86.

Μετά από την επιτυχία να ανοίξει τους σταθμούς που είχαν καθυστερήσει για τόσο μεγάλο διάστημα, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών, Τόμας Πρέντεργκαστ, θα παραιτηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Το να ανοίξει ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Δεύτερης Λεωφόρου αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα για τη Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (ΜΤΑ) και είμαι περήφανος που υπήρξα κομμάτι μιας τόσο ιστορικής στιγμής», ανέφερε ο κ. Πρέντεργκαστ. 

«Δεν θα αλλάξει μόνο την καθημερινή μετακίνηση για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, αλλά βοήθησε στο να αλλάξει η εικόνα της ΜΤΑ προς το κοινό, καθώς κατορθώσαμε να είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε οι ίδιοι», πρόσθεσε εμφανώς ενθουσιασμένος.

Ωστόσο, παρά την εύλογη χαρά που έχει κατακλύσει τους Νεοϋορκέζους, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της περιοχής που ανησυχούν πως οι νέοι σταθμοί θα αυξήσουν σημαντικά τα ενοίκια των σπιτιών και των καταστημάτων της περιοχής.

Οι τοπικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τις απότομες αυξήσεις των ενοικίων και ο ομογενής Πίτερ Ψηράκης, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος επιδιόρθωσης υποδημάτων στη Δεύτερη Λεωφόρο, κοντά στην 70ή Οδό, ανησυχεί ότι το μηνιαίο ενοίκιο του, που τώρα είναι περισσότερα από $6000, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά χιλιάδες ακόμα δολάρια. Αυτό θα έχει σαν πιθανή συνέπεια να κλείσει το κατάστημά του, όταν το μισθωτήριό του λήξει σε ένα-δύο χρόνια.

«Είμαι εδώ για 23 χρόνια», ανέφερε ο ομογενής επιχειρηματίας στη «New York Times». «Δεν μπορώ να πάω σε άλλη γειτονιά και να ξεκινήσω μια επιχείρηση από την αρχή», πρόσθεσε με σκεπτικισμό. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου