Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

MΜΜ και ζώα συντροφιάς ίσον πρόβλημα

Η έλλειψη τρόπου μετακίνησης κατοικίδιων στη Αθήνα αλλά και στα άλλα αστικά κέντρα είναι γεγονός. Ιδίως τα μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς αποκλείονται από όλα τα μέσα μεταφοράς. Όσοι είναι ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων σκύλων είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους ή με τα ταξί για σκύλους, τα λεγόμενα και pet taxι.

«Είναι μεγάλο το κόστος αλλά αναγκάζομαι να παίρνω ταξί όταν είναι ανάγκη» δηλώνει η κ. Γιώτα, που έχει ένα γερμανικό ποιμενικό και δεν έχει δικό της μεταφορικό μέσο.

«Εγώ τον βάζω στον Ηλεκτρικό, παράνομα. Συνήθως δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα με τους επιβάτες και μέχρι στιγμής δεν έχω πέσει σε έλεγχο», λέει η Μαρία, φοιτήτρια, που έχει ένα χάσκυ Σιβηρίας.

«Με τίποτα δεν θα ήθελα να βρεθώ στο ίδιο βαγόνι με ένα τεράστιο σκύλο, τα φοβάμαι» , αναφέρει η Βασιλική.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ωστόσο επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε κάποιες επιβαρύνεται με ειδικό εισιτήριο ο ιδιοκτήτης τους, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Πριν λίγες μέρες είκοσι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με ερώτησή τους στη Βουλή να κατοχυρωθεί ένα ειδικό βαγόνι στα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ) για τη μεταφορά των ζώων ώστε να μην έχουν πρόβλημα ούτε οι επιβάτες ούτε ο σκύλος.

Κύκλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. αναφέρουν ότι αν το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών πάρει τέτοια απόφαση, η εταιρεία θα προσπαθήσει να την εφαρμόσει, παρότι το θεωρεί δύσκολο εγχείρημα. Όπως τόνισαν, μπαίνουν ζητήματα καθαριότητας, αντεγκλήσεων μεταξύ των επιβατών και πληρότητας των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα.

«Θα ζητήσουμε επίσης να επιτρέπεται η μεταφορά τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων ζώων στα ΚΤΕΛ και στο τελευταίο βαγόνι των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» δήλωσε στον Αθήνα 984, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη.

«Οι Έλληνες έχουν ακόμα ταμπού σε ότι αφορά στη συμβίωση με τα ζώα ενώ έχουν ελλιπή και λανθασμένη πληροφόρηση» υποστήριξε η κ. Μπομπολάκη.

Η ισχύουσα Νομοθεσία επί της ουσίας δίνει ελευθερία μετακίνησης σε οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία) και μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) αποκλειστικά σε σκύλους οδηγούς τυφλών (ν.4235/2014 και ν.4238/2014).

Αντίθετα, η μετακίνηση σκύλων μη - οδηγών τυφλών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών (Αρ. οικ. Α27733/2213 - ΦΕΚ B 1181 - 19/06/2015), επιτρέπεται υπό πολύ συγκεκριμένους όρους. 

Αυτοί είναι: 
  • Να είναι τα κατοικίδια τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70 εκ. x 40 εκ. x 50 εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών, ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 50 εκ. x 40 εκ. x 35 εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών, καθώς και των έκτακτων γραμμών.
  • Να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
  • Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του ζώου να φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας - διαβατήριο του ζώου.
  • Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου να βρίσκεται πλησίον αυτού και να μεριμνά για τη μη - πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
  • Τα ζώα συντροφιάς να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων / συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου - εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων, έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με αυτόν τον κανονισμό, η μεταφορά επιτρέπεται «με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος / συρμού και την ασφάλεια των επιβατών». 

ΠΗΓΗ: athina984.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου