Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Βουνό ελλειμμάτων στις συγκοινωνίες

Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ο Αλ. Τσίπρας κατακεραύνωνε τις τότε κυβερνήσεις για τις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, λέγοντας ότι με την αύξηση του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ θα χρειαζόταν ένας ολόκληρος μισθός για τις μηνιαίες μετακινήσεις των εργαζομένων.

Βεβαίως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μειώσει την τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ και είχε θέσει τους συγκοινωνιακούς φορείς σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας με την αντιμετώπιση και του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, που υποτίθεται ότι κόπτεται για τους εργαζόμενους και ειδικότερα για τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά βάση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν δίστασε να επαναφέρει την τιμή του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ. 

Παράλληλα, προχώρησε και σε άλλες άφρονες αποφάσεις, όπως η χαλάρωση στους ελέγχους των εισιτηρίων, η καθιέρωση δωρεάν μετακινήσεων τις ημέρες του περιβόητου δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του 2015, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ρεύμα του «όχι» που έγινε «ναι», και οι αποτυχημένες επιλογές διοικήσεων. 

Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν ογκώδη ελλείμματα στους περισσότερους συγκοινωνιακούς φορείς, τα οποία πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων.

Και όμως, η κυβέρνηση, με επιχειρησιακές συμβάσεις, τις οποίες υποτίθεται ότι θα καταργούσε, έδωσε αυξήσεις 2% έως 4% στους εργαζόμενους στις σταθερές συγκοινωνίες, ενώ προέβλεψε και έξτρα ρήτρα για νέες αυξήσεις σε περίπτωση που τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ αυξηθούν από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Όταν όμως ένας δημόσιος φορέας δημιουργεί διαρκώς ελλείμματα, αδυνατεί να πατάξει το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής, αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου για αυτούς που πληρώνουν και υποβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες του, δεν μπορεί να προβαίνει σε αυξήσεις μισθών, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Όταν η κ. Αχτσιόγλου λέει ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν κάτω από 100 ευρώ, δεν μπορεί την ίδια ώρα το κράτος να δίνει, κατά περίπτωση και με όρους μυστικοπάθειας, αυξήσεις που δεν προκύπτουν από οικονομική εξυγίανση της εταιρίας. 

Οι συγκοινωνίες χειροτερεύουν και το κόστος διαρκώς αυξάνεται για τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΠΗΓΗ: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου