Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τέλος Ιανουαρίου το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας

Τέλος Ιανουαρίου θα δούμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο να εισέρχεται στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ Θάνου Βούρδα, στη συνέντευξη τύπου που έγινε προχθές για τα 20 χρόνια της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργασίες για την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Γενάρη και λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Εξάλλου, "ανάσα" χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης στο αστικό τμήμα του Προαστιακού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης καθώς όπως είπε θα βοηθήσει την εταιρεία στο να πυκνώσει τα δρομολόγια της και να έχει μεγαλύτερα έσοδα από την επιβατική κίνηση. την να βήμα πριν την "μεταμόρφωση" του βρίσκεται ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας. 

Τα "αιώνια" έργα για την ηλεκτροκίνηση φαίνεται να έχουν κλειδώσει και όπως όλα δείχνουν το 2017 θα είναι η χρονιά του Προαστιακού.

Ο Υπουργός Υποδομών από την πλευρά του είπε πως οι πολίτες της Αθήνας θα σταματήσουν να βλέπουν την εικόνα εργοταξίου στο Σταθμό Λαρίσης μετά από χρόνια. Όπως είπε ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση στο σταθμό Λαρίσης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος Μαΐου μέχρι τον Πειραιά, και μετά θα βγει ο διαγωνισμός για τη Β`φάση του Κέντρικού Σταθμού της Αθήνας που μεταξύ άλλων αφορά την υπογειοποίηση των οδικών συνδέσεων Σταθμών Λαρίσης αλλά και απευθείας υπόγεια σύνδεση των αποβαθρών του σταθμού με το Σταθμό Μετρό.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Θα μπορέσουν να εξορθολογιστούν τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω του μειωμένου κόστους της ηλεκτροκίνησης, ενώ θα γίνει μεγάλη αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες που σήμερα ταλαιπωρούνται λόγω της μετεπιβίβασης που δρα αρνητικά στην χρήση του μέσου.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι πως λόγω της ηλεκτροκίνησης και των εξορθολογισμένων δρομολογίων θα υπάρξει για πρώτη φορά σωστή εκμετάλλευση του αστικού τμήματος του Προαστιακού με περισσότερα και πιο συχνά δρομολόγια, προσελκύοντας πολλούς περισσότερους επιβάτες και δημιουργώντας δύο νέες γραμμές με συχνή κίνηση που θα μπορούν να τροφοδοτούνται από λεωφορεία και τρόλεϊ, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη χρήση οχημάτων.

Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στο αστικό τμήμα του Προαστιακού τα δρομολόγια τις ώρες αιχμής είναι ανά 10 λεπτά και τις υπόλοιπες ώρες ανά 15 λεπτά. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας.

Τέλος μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός πως το αστικό δίκτυο του Προαστιακού σχεδόν σε όλο του το μήκος (Πειραιάς - ΣΚΑ - Άγιος Στέφανος και Μαγούλα - Μεταμόρφωση - Αεροδρόμιο) περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν μέσο σταθερής τροχιάς και μπορούν να επιτύχουν εμπορικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου