Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Κύπρος: Σ’ επ` αόριστον απεργία κατέρχονται από Δευτέρα τα λεωφορεία της ΟΣΥΠΑ

Σε επ` αόριστον απεργία κατέρχεται από την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η εταιρεία των Λεωφορείων του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση συμφωνίας από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών.

Ο πρόεδρος του ΟΣΥΠΑ Γιώργος Ιωαννίδης σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό ολόκληρης της Επαρχίας ότι αναγκάζεται να κατέλθει σε επ` αόριστο απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα εξαιτίας -όπως είπε- των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ως Οργανισμός .

Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το Υπουργείο παρ' όλες τις δεσμεύσεις του δεν έχει προχωρήσει στην δεσμεύσεις των εκάστοτε Υπουργών Συγκοινωνιών.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως εδώ και έξι χρόνια το Υπουργείο Συγκοινωνιών καθυστερεί να εφαρμόσει σημαντικές πτυχές της σύμβασης σε σχέση με την πρόνοια για εκσυγχρονισμό του στόλου του .

​Σύμφωνα είπε με τον ευρωπαϊκό κανονισμό κάθε 16 χρόνια τα οχήματα μαζικής μεταφοράς πρέπει να τυγχάνουν αντικατάστασης. Είπε μάλιστα πως μόλις ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου υπέγραψε την σύμβαση με την Αναθέτουσα Αρχή παρήγγειλε 20 νέα λεωφορεία προκειμένου – όπως είπε- να διαφανούν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που έχει η Επαρχία Πάφου.

Μάλιστα ανακοίνωσε μετέβη ο ίδιος στην Γερμανία όπου εξασφάλισε την χρηματοδότηση από Γερμανική τράπεζα.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως η σύμβαση λέει ρητά ότι όταν κατατίθεται ο ετήσιος ισολογισμός της εταιρείας κατατίθεται στον φόρο και παντού και ακολούθως το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο βάση της σύμβασης να καταλήξει στο εύλογο κέρδος το οποίο πρέπει να παραχωρεί στον οργανισμό κάθε χρόνο.

Εάν είπε εμείς λαμβάναμε το εύλογο μας κέρδος τότε ο ΟΣΥΠΑ θα μπορούσε να κάνει την αντικατάσταση του στόλου ή την επέκταση την οποία χρειάζεται και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εκτίμησε μάλιστα πως δεν μπορεί να κυκλοφορεί ένα λεωφορείο σαράντα και σαρανταπέντε χρόνων που να παρέχει την ίδια ασφάλεια με ένα καινούργιο λεωφορείο. Διερωτήθηκε μάλιστα αν συμβεί κάτι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ξεκαθαρίζοντας την θέση του ότι δεν θέλει να είναι συνένοχος για οτιδήποτε συμβεί.

Πρόσθεσε ακόμη πως η μη ανανέωση του στόλου είναι εξ` υπαιτιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών δηλώνοντας πως ο ΟΣΥΠΑ έπραξε νομότυπα σε όλα και με ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ . Επιπρόσθετα είπε πως η Αναθέτουσα Αρχή χρειάστηκε 20 μήνες να απαντήσει στον Οργανισμό προκειμένου να προχωρήσει στην παραγγελία των λεωφορείων.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το 2013 λόγω της οικονομικής κατάρρευσης η τράπεζα απέσυρε το ενδιαφέρον της ενώ το Υπουργείο Συγκοινωνιών μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ανακοίνωσε στην εταιρεία να μην αγοράσει λεωφορεία και θα νοικιάσει το ίδιο το Υπουργείο για να της δώσει λεωφορεία. Ακολούθως το Υπουργείο Συγκοινωνιών δεσμεύτηκε για την αγορά λεωφορείων και να τα δώσει στον ΟΣΥΠΑ πράγμα που δεν έγινε.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου