Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«Εργαζόμενοι» της Uber οι οδηγοί ταξί στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου

Η Uber είναι μια από τις επιχειρήσεις της λεγόμενης συνεργατικής οικονομίας που δοκιμάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελλείψει ενιαίας αντιμετώπισης του νέου μοντέλου δραστηριοποίησης στην αγορά των κρατών μελών. Ένα από τα καυτά ερωτήματα είναι εάν υφίσταται και ποια σχέση εργασίας μεταξύ των οδηγών και της Uber.

«Βρετανικό δικαστήριο έκρινε πρόσφατα πως 40.000 οδηγοί ταξί στη χώρα θα έπρεπε να θεωρούνται εργαζόμενοι» στην επιχείρηση και ως εκ τούτου να έχουν δικαίωμα σε κατώτατο μισθό, διαλείμματα μεταξύ δρομολογίων και άδεια μετ'αποδοχών.

Η Uber έχει δηλώσει πως θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής, εντούτοις είναι φανερό ότι δεν θα αποφύγει ανάλογη πρόκληση από την εργατική νομοθεσία κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στο ερώτημα «Πότε υφίσταται σχέση εργασίας;» στην συνεργατική οικονομία, παραπέμποντας στο εργατικό δίκαιο το οποίο «εμπίπτει κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και συμπληρώνεται από τις ελάχιστες κοινωνικές προδιαγραφές και τη νομολογία της ΕΕ. 

Τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κριτήρια όπως η σχέση εξάρτησης με την πλατφόρμα, η φύση της εργασίας και η αμοιβή, όταν αποφασίζουν εάν ένα πρόσωπο μπορεί να θεωρηθεί ως υπάλληλος μιας πλατφόρμας.»

Σε ότι αφορά τον ορισμό του «εργαζόμενου», η Επιτροπή αναφέρεται σε κάποια κριτήρια και δίνει το δικό της ορισμό, εντούτοις και πάλι παραπέμπει στα κράτη μέλη και την εθνική τους νομοθεσία η οποία μπορεί να επεκτείνει τον ορισμό αυτό. 

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναμφισβήτητα καινοτόμες επιχειρήσεις της συνεργατικής οικονομίας συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως, ο Jo Bertram, ο περιφερειακός γενικός διευθυντής για την Μ.Βρετανία υποστηρίζει πως «δεκάδες χιλιάδες οδηγοί στο Λονδίνο συνεργάζονται με την Uber ακριβώς επειδή θέλουν να διατηρήσουν την φύση της εργασίας τους ως αυτοαπασχολούμενοι, αφεντικό του εαυτού τους» και πρόσθεσε στο Politico.eu πως «η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών με Uber θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι και να έχουν την ευελιξία να οδηγούν όπου και όποτε θέλουν». 

ΠΗΓΗ: philenews.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου