Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Λεωφορεία που «σκέφτονται» μόνα τους

Η Volvo Buses παρουσίασε στην πρόσφατη 66η ΙΑΑ ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφάλειας που στόχο έχει να αποτρέψει τα ατυχήματα όπου εμπλέκονται τα αστικά λεωφορεία και πεζοί ή δικυκλιστές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία διεθνών ερευνών, σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 1,25 εκ. θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα!

Αυτό και μόνο το στατιστικό υποδηλώνει με σαφήνεια πως επιβάλλεται να εξευρεθούν περαιτέρω λύσεις που θα προάγουν την οδική ασφάλεια και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες πάνω στους οποίους εργάζεται πυρετωδώς το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης του κλάδου λεωφορείων της Volvo. 

Η πιο πρόσφατη σχετική καινοτομία που η σουηδική εταιρεία παρουσίαση στην 66η ΙΑΑ του Ανοβέρου που διοργανώθηκε το φθινόπωρο είναι το σύστημα «Pedestrian and Cyclist Detection System» που στόχο έχει να αποτρέψει εν τη γενέσει τους, τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αστικά λεωφορεία και πεζοί ή ποδηλάτες. 

Όπως ίσως όλοι καταλαβαίνετε, τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται πεζοί και αστικά λεωφορεία είναι σχετικά σπάνια ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουν ως αποτέλεσμα βαρείς τραυματισμούς ή θανάτους. 

Με αυτό το σκεπτικό, η Volvo Trucks εξέλιξε το σύστημα «Pedestrian and Cyclist Detection» που αναμένεται να υιοθετηθεί από όλα τα αστικά λεωφορεία της γκάμας της από το 2017. 

Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από μια ειδική κάμερα και μια κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου που είναι σε θέση να ανιχνεύει διαρκώς τα τεκταινόμενα στην πορεία του αστικού λεωφορείου. 

Στην περίπτωση που αντιληφθεί πως κάποιος πεζός, ποδηλάτης και φυσικά άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου της πόλης, εισέλθουν σε… τροχιά σύγκρουσης με το λεωφορείο, το σύστημα εκπέμπει ειδικούς προειδοποιητικούς ήχους προκειμένου να τους τραβήξει την προσοχή.

Την ίδια στιγμή, ο οδηγός του λεωφορείου προειδοποιείται από ειδικά ηχητικά και οπτικά σήματα ενώ, το σύστημα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει ακόμη και την κόρνα του λεωφορείου. 

Το εν λόγω σύστημα ασφάλειας της Volvo Buses αποτελεί μέρος και του ευρύτερου προγράμματος σταδιακής ηλεκτροκίνησης όλων των αστικών λεωφορείων της Volvo Buses καθώς, η εξάλειψη των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα μελλοντικά βαρέα οχήματα που δραστηριοποιούνται εντός της πόλης θα έχει σαφή οφέλη στην ρύπανση της ατμόσφαιρας. 

Από την άλλη, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα εκπέμπουν -εξ ορισμού- και σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα θορύβου κατά την λειτουργία τους, γεγονός που ενδεχομένως να αποβεί μοιραία σε περιστατικά όπως αυτά που προαναφέραμε. 

Με το σύστημα «Pedestrian and Cyclist Detection», η Volvo Buses καλύπτει μεταξύ άλλων και τις σχετικές προδιαγραφές για τα ελάχιστα επίπεδα παραγόμενου θορύβου που πρέπει να πληρούν τα ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2019. 

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η Volvo Buses είναι σε θέση να προσφέρει έναν πληρέστατο εξοπλισμό ασφάλειας και στα αστικά λεωφορεία της που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις όπως το Volvo Dynamic Steering, το Collision Warning, το Emergency Braking αλλά και το Lane Keeping Support. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νέο αυτό σύστημα ασφάλειας της Volvo Buses, μπορείτε να δείτε στο βίντεο που σας προσφέρουμε.



ΠΗΓΗ: autotriti.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου