Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Το μεγάλο δίλημμα στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά

Δύσκολη τελικά αναδεικνύεται και η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Το μεγάλο έργο της διεύρυνσης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά έμπλεξε στα ...Μανιάτικα και τώρα η συνέχεια δείχνει πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές οι σπηλαιώσεις που συνάντησε ο Μετροπόντικας που βρίσκεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ των σταθμών Νίκαια και Μανιάτικα αντιμετωπίζεται αλλά τα βήματα από εδώ και μπρος θα είναι πολύ προσεκτικά.

Ήδη πριν από μερικές ημέρες το βαρύ μηχάνημα έκανε μερικά μέτρα χωρίς προβλήματα και ανάλογα με την συμπεριφορά του εδάφους θα κριθεί το πότε θα φτάσει στον επόμενο σταθμό. Το έδαφος που συναντά είναι βράχος σκληρός και έτσι δεν αναμένεται πριν το 2017.

Αυτό το πρόβλημα έχει και την καλή του όψη καθώς με καθυστερήσεις προχωρά και η κατασκευή του σταθμού ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ. Ο τέταρτος σταθμός της επέκτασης λόγω των προβλημάτων που συνάντησε με τις απαλλοτριώσεις στην αρχή του έργου και με τις εκσκαφές στη συνέχεια χρειάζεται αυτή τη χαμηλή ταχύτητα του ΤΒΜ προκειμένου να μπορέσει να τον υποδεχθεί έχοντας ολοκληρώσει το βασικό μέρος των έργων που απαιτούνται για τον Μετροπόντικα.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ όπου η καθημερινή πρόοδος λόγω του σημείου είναι σχετικά μικρή. Αυτή την εποχή γίνονται οι εργασίες αντιστήριξης του σταθμού. Αναφορικά με την εκσκαφή αυτή με τις σημερινές συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2017.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑΤο δίλημμα που υπάρχει στο μεγάλο αυτό έργο των 7,5χλμ και των 6 σταθμών είναι τι απόφαση θα ληφθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία επέκταση δύο ταχυτήτων. Οι πρώτοι 3 σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ είναι πολύ προχωρημένοι και σιγά-σιγά ολοκληρώνονται τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Οι 3 άλλοι σταθμοί ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ο τερματικός σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟέχουν τελείως άλλη εικόνα με τους 2 πρώτους σταθμούς να αγωνίζονται για να διανοιχθούν ενώ καλύτερη σαφώς εικόνα έχουμε στο Δ.Θέατρο με το σταθμό να "ντύνεται" μήνα με το μήνα. Το μεγάλο πρόβλημα για την παράδοση των πρώτων 3 σταθμών είναι πως πρέπει να ολοκληρωθεί η διάνοιξη καθώς οι εκσκαφές της σήραγγας βγαίνουν στον πρώτο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας.

Αυτό το διάστημα γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και η Αττικό Μετρό ετοιμάζει επικαιροποιημένο, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το έργο (όπως έγινε και με την περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης). Από την πλευρά του η ανάδοχος κοινοπραξία J&P-GHELLA-ALSTOM δεν έχει ζητήσει επίσημα αίτημα συνολικής παράτασης της προθεσμίας.

Σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει είναι να ληφθεί μία απόφαση στο τι θα γίνει με την επέκταση και αν τελικά λειτουργήσει σε δύο χρόνους, γεγονός που συνεχώς κερδίζει έδαφος ή θα λειτουργήσει συνολικά.

Με την ιστορία άλλων έργων Μετρό οι 3 σταθμοί του Πειραιά, οδεύουν ολοταχώς για ολοκλήρωση τουλάχιστον το 2020 και με την προϋπόθεση ότι ο Μετροπόντικας δεν θα βρει στο δρόμο του άλλα προβλήματα, οι σταθμοί ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα προχωρήσουν κανονικά χωρίς να συσσωρεύσουν επιπλέον καθυστερήσεις.

Φυσικά η όλη καθυστέρηση ανοίγει και τις ορέξεις για διεκδικήσεις αποζημιώσεων καθώς δεν οφείλονται στην ανάδοχο κοινοπραξία, πράγμα που μάλλον έρχεται ως φυσική εξέλιξη μετά από όσα συνέβησαν.

Οι αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μιας και θυμίζουμε ότι η αρχική σύμβαση είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2017 δηλαδή 10 μήνες από σήμερα, ενώ είχε δοθεί και μία παράταση μέχρι το τέλος του 2018. To συγκεκριμένο έργο είναι η μεγαλύτερη εργολαβία της Αττικό Μετρό, μετά τα έργα των πρώτων τμημάτων των γραμμών 2 και 3.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου