Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ένα σχολικό λεωφορείο γίνεται αίθουσα διδασκαλίας για τους πρόσφυγες

Μια ομάδα εκπαιδευτικών και ακτιβιστών από τη Μεγάλη Βρετανία, με όπλο την τεχνογνωσία και το πάθος τους να προωθήσουν τη μάθηση ως ανθρώπινο δικαίωμα είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να φέρει την εκπαίδευση όσο πιο κοντά γίνεται στους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Άρχισε να μετατρέπει παλιά και αχρησιμοποίητα λεωφορεία σε κινητά σχολεία!

Το πρώτο κινητό σχολείο ξεκίνησε στη «Ζούγκλα του Καλαί» - με ένα μικρό διώροφο σχολικό λεωφορείο, να μετατρέπεται σε σχολική αίθουσα.

Μέσα από την ιστοσελίδα συμμετοχικής χρηματοδότησης Indiegogo, οι δημιουργοί του πρότζεκτ κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να αγοράσουν, να ανακαινίσουν και να εφοδιάσουν ένα παλιό διώροφο σχολικό λεωφορείο με όλα τα απαραίτητα, ακόμα και με ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες με θαλασσινό νερό, φιλικές προς το περιβάλλον. 

Μετά από ένα χρόνο στο Καλαί το σχολικό πρόκειται να διασχίσει την Ευρώπη στις αρχές του 2017.

Το Schoolbusproject θέλει να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους εκείνους που έχουν θέληση για μάθηση κι εκπαιδεύει εθελοντές δασκάλους, παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες και την κατανόηση που απαιτείται για να βοηθήσει στην εκπαίδευση εκτοπισμένων πληθυσμών στα στρατόπεδα προσφύγων και σε άλλες δύσκολες περιοχές.

Οι δημιουργοί αυτού του πρότζεκτ θέλουν να παροτρύνουν και άλλους να δημιουργήσουν κινητά σχολεία και τάξεις όλων των σχημάτων και μεγεθών, που θα πηγαίνουν όπου υπάρχει ανάγκη και δυσχερής πρόσβαση στο εθνικό σχολικό σύστημα.

«Η μεθοδολογία και οι πόροι μας έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμοι, προσιτοί και κατάλληλοι για μαθητές με κάθε υπόβαθρο, κάθε ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης. 

Διδάσκουμε πρακτικά μαθήματα, αλλά υλοποιούμε και θεραπευτικές δραστηριότητες που συνδυάζουν τα μαθήματα γλώσσας, την αριθμητική, τη διατροφή και την πολιτιστική πολυμορφία, και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν εκτοπισμένους πληθυσμούς να προχωρήσουν με τη ζωή τους», λένε οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους. 

«Δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να αναπτύξουν πλήρως τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα γλώσσας και να προετοιμαστούν για μια μελλοντική ζωή», σημειώνουν.

Παράλληλα προσπαθούν σε διεθνές επίπεδο να επιστήσουν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε απλές λύσεις που μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά, όταν το χρειάζονται περισσότερο και να ευαισθητοποιήσουν και για τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων μέσω ενός αυξανόμενου δικτύου σχολείων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

To «Σχολικό για τους πρόσφυγες» καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και σχολικών μονάδων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, θα παραβρεθούν στο συνέδριο «Εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα», που διοργανώνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Αριστερά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις εννια το πρωί (ώρα Βρυξελλών). 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου