Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Κομοτηνή: Τα λεωφορεία της οργής

Αλλαγή της διαδρομής των λεωφορείων προς Πανεπιστημιούπολη ζητούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες των περιοχών του ανατολικού και βορειοανατολικού τμήματος της Κομοτηνής - Με αιτήσεις τους προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Την αλλαγή της διαδρομής των λεωφορείων που κινούνται από και προς την Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής ζητούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες των περιοχών του Ανατολικού και Βορειοανατολικού τμήματος της Κομοτηνής, επιθυμώντας να αναστραφεί αυτό που αντιλαμβάνονται ως εμπορική και οικιστική εγκατάλειψη του. 

Με δύο αιτήσεις, τη μία εκ των οποίων υπογράφει η κ. Χρύσα Κυριακούση ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης και την άλλη 140 επαγγελματίες και ιδιοκτήτες της πόλης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Ζυμβρακάκη, Μπλέτσα, Θησέως, Λ.Ηρώων και Εγνατίας, ζητούν την συνεργασία του Πανεπιστημίου ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που θεωρούν ότι υφίσταται στην πόλη και έχει δημιουργήσει ευνοημένους και μη, μια αδικία που αναμένεται να ενισχυθεί με την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση των εναπομείναντων σχολών του Πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολη.  

Ανακατεύθυνση σε τέσσερα δρομολόγια τη μέρα Όπως σημειώνει στην αίτησή της η κ. Κυριακούση, επί σειράν ετών κανένα δρομολόγιο μεταφοράς φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη της πόλης Κομοτηνής δεν περιλαμβάνει - εξυπηρετεί και το Ανατολικό και Βορειοανατολικό τμήμα της πόλης μας και ειδικότερα τις περιοχές Νοσοκομείου, Νομαρχίας, Αστυνομίας, Κολυμβητηρίου, Ηρώων, Στρατώνων κλπ.

Αποτέλεσμα είναι το κομμάτι αυτό να έχει εμπορικά και οικιστικά εγκαταλειφθεί, απομονωθεί και απαξιωθεί πλήρως, καθόσον ελλείψει πανεπιστημιακών στάσεων το μεν κανένα απολύτως οικιστικό ενδιαφέρον για τους φοιτητές δεν παρουσιάζει το δε ούτε και εμπορικό για τους εμπόρους και λοιπούς επιχειρηματίες της πόλης αφού δεν προσδοκούν σε μαζική κίνηση φοιτητών στις συγκεκριμένες περιοχές που θα έλκυε τυχόν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Αυτή η κατάσταση, σημειώνει, κυριολεκτικά «έκοψε» την πόλη «στα δύο» και δίχασε τους πολίτες σε «ευνοημένους» και μη, πολώνει τους δημότες της πόλης και δημιουργεί έριδες και διαπληκτισμούς.

Θεωρώντας λοιπόν ότι αυτή η υπερβολική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και η έλλειψη ανάπτυξης σε άλλες έχει δημιουργήσει υδροκεφαλισμό στην πόλη, ενώ αυξάνει και τα ενοίκια φοιτητών που υποχρεώνονται να συνωστίζονται στις ευνοημένες περιοχές για τη μετακίνησή τους, η κ. Κυριακούση αντιτείνει το επιχείρημα πως το μοίρασμα των στάσεων θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της κατάστασης προς όφελος όλων, εξ ου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρύτανη για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σημείωσε η ίδια στον «ΠτΘ» τα συμφέροντα των δύο πλευρών όπως φαίνεται είναι ταυτόσημα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως στο σκεπτικό τους είναι τουλάχιστον τέσσερα από τα δρομολόγια της λεγόμενης γραμμής 4 για την πανεπιστημιούπολη από ένα το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ να διέρχονται από τις επίμαχες περιοχές, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Όπως τόνισε η πρόταση αυτή δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, μιας και δεν δημιουργούνται καινούρια δρομολόγια αλλά απλά ανακατευθύνονται, ώστε να συμπεριληφθούν περιοχές οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αποκομμένες.

«Νομίζω ότι ο ανάδοχος θα το δεχτεί, δεν θα υπάρχει μια έξτρα επιβάρυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως περιμένει άμεσες εξελίξεις μιας και το θέμα ενδιαφέρει και τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους, ενισχύοντας όλες τις πλευρές αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές, γιατί θα εξισορροπήσει κάπως η αγορά.  

Νέα γραμμή ή τροποποίηση της υφιστάμενης 
Σε ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι 140 επαγγελματίες και ιδιοκτήτες με τη δική τους αίτηση, στην οποία ζητούν σε συνεργασία με τον ανάδοχο να τεθεί σε λειτουργία γραμμή δρομολογίου, που θα καλύπτει την περιοχή που βρίσκεται εκατέρωθεν των οδών Ζυμβρακάκη - Μπλέτσα - Θησέως - Λ. Ηρώων - Εγνατίας - Πανεπιστημιούπολη ή την τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας γραμμής 4, με σκοπό την κάλυψη της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά και ακινήτων προς εκμίσθωση στην πόλη της Κομοτηνής, ειδικότερα δε στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Ζυμβρακάκη, Μπλέτσα, Θησέως, Λ.Ηρώων και Εγνατίας, με καλή έξωθεν μαρτυρία.

Όπως τονίζουν στην αίτησή τους, έχουν επιβαρυνθεί όπως όλοι οι πολίτες της Κομοτηνής από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της και θεωρούν πως η μέχρι τώρα μίσθωση μεταφορικών μέσων (λεωφορείων) από το Δ.Π.Θ για τη μεταφορά των φοιτητών από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, με τη λειτουργία της γραμμής 4 (από και προς Πανεπιστημιούπολη), έχει αποδειχθεί «αλυσιτελής, ανεπαρκής, μη δυνάμενη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα, μεταξύ των οποίων το φαινόμενο της άνισης κατανομής του τζίρου μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων αλλά και τεράστιας, αδικαιολόγητης απόκλισης στις τιμές των ενοικίων ανά περιοχή».

Η διαδρομή όπως υφίσταται σήμερα, καλύπτει μέρος μόνο του δυτικού τμήματος της πόλης της Κομοτηνής κάτι που θεωρούν πως έχει προκαλέσει την άνιση ανάπτυξη της δραστηριότητας τους, με τρομερές αποκλίσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων ανά περιοχή αλλά και την κατακόρυφη πτώση των ενοικίων των ακινήτων ιδιοκτησίας τους, με τρομερό πλήγμα από τη ολοκληρωτική σχεδόν μετατόπιση της αγοραστικής κίνησης, και τις αποκλίσεις στις τιμές των ενοικίων σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αίτηση να ανέρχονται μέχρι και σε ποσοστό 80%.

Την κατάσταση αναμένουν πως θα επιδεινώσει το σχέδιο για την συνολική μεταφορά στην Πανεπιστημιούπολη των εγκαταστάσεων των Σχολών του Πανεπιστημίου, που ακόμα υφίστανται στην παλιά Νομική.

Αντίθετα στην αίτησή τους σημειώνουν πως η αποκατάσταση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με την άρση της αδικίας και των ανισοτήτων θα επιφέρει ισορροπία και στην ποιότητα ζωής των φοιτητών του Πανεπιστημίου, που υπό τις υφιστάμενες συνθήκες καλούνται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν από τις στάσεις της γραμμής 4 της «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε» (π.χ κάτοικοι περιοχής Στρατώνων ή Νοσοκομείου), ενώ η πρόσβαση τόσο στους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και αντιστρόφως, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες που διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Κομοτηνής (βλ. Αστυνομικό Μέγαρο, Στρατολογία, Περιφέρεια, Δ.Ο.Υ, Δ.Ε.Υ.Α.Κ, Δ.Ε.Η, Δήμος, Τράπεζες), θα καταστεί γρηγορότερη, αμεσότερη, ευκολότερη.

Για αυτό και λειτουργώντας με γνώμονα την ανάγκη επίτευξης πρακτικής και ομαλής εναρμόνισης των εκατέρωθεν συμφερόντων και με κοινό στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών του Δήμου Κομοτηνής, των καταστηματαρχών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, προκρίνουν ως ενδεδειγμένη λύση την αλλαγή των δρομολογίων όπως αναφέρθηκε. 

ΠΗΓΗ: paratiritis-news.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου