Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Στο υπουργείο Μεταφορών το θέμα του ΟΑΣΘ - Στην Αθήνα μεταβαίνουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης

Στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα διαδραματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα η επόμενη πράξη του σίριαλ της οικονομικής διαφοράς του ΟΑΣΘ με το δημόσιο, με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης να συναντούν τον κ. Σπίρτζη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, που θα εγγυηθεί το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός, όπως έγινε γνωστό, έκανε δεκτό το αίτημα των φορέων για συνάντηση, όπως διατυπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. 

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αγοράς-οικονομίας, συμφώνησαν με τη διαπίστωση του δημάρχου ότι «η πόλη δεν μπορεί να μείνει χωρίς αστική συγκοινωνία, χωρίς λεωφορεία, ούτε για μια ώρα» και ανέλαβαν πρωτοβουλία δράσης, υπό την απειλή και της εξαγγελλόμενης επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. 

Έτσι, στην Αθήνα αναμένεται να μεταβούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ένας εκπρόσωπος της αγοράς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. 

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί όχι μόνο το θέμα των οφειλών του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, οι οποίες, κατά τον οργανισμό, ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι συνολικά με το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Το αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Λάζαρο Κυρίζογλου, αλλά τη μόνη φορά που υπήρξε θετική απάντηση, η συνάντηση ματαιώθηκε με ευθύνη του κ. Σπίρτζη. 

«Ο υπουργός είναι εκτεθειμένος, με βάση το πρακτικό συμφιλίωσης που υπεγράφη τον Αύγουστο, αλλά και απέναντι σε εμάς τους φορείς, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, τέσσερις φορές», είχε τονίσει ο κ. Κυρίζογλου, στη σύσκεψη της Τρίτης.

Η συνάντηση της Αθήνας και η εξεύρεση λύσης θα γίνει υπό τον όρο που έθεσαν οι φορείς «με τον ΟΑΣΘ να λειτουργεί και τα λεωφορεία να κινούνται». 

Σε αυτό συνέβαλε η κίνηση που έκανε η γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Θεοπίστη Πέρκα, η οποία την Τετάρτη υπέγραψε την ΚΥΑ για να δοθεί στον ΟΑΣΘ η διαφορά που προέκυψε από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% και στη συνέχεια στο 24%, η οποία υπολογίστηκε σε 18 εκατ. ευρώ. 

Η ΚΥΑ προωθήθηκε για υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να δρομολογηθεί και η εκταμίευση των χρημάτων τις επόμενες ημέρες. 

Μετά από την παρέμβαση αυτή, το συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επίσχεση εργασίας, που είχε εξαγγελθεί να ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης και τα αστικά λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά στην πόλη. 

ΠΗΓΗ: makthes.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου