Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Αμερικάνικα ταξί στην Ελλάδα του χτες

Στην Ελλάδα, κατά τα προπολεμικά χρόνια αλλά και στα πρώτα μεταπολεμικά, τα ταξί και τα αγοραία (χωρίς ταξίμετρο) δημοσίας χρήσης επιβατικά αφορούσαν ένα μεγάλο μέρος επί των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. 

Πριν από τον 2ο Π.Π. υπήρχαν 2.450 τέτοια οχήματα στη χώρα μας εκ των οποίων τα 1.704 σε Αθήνα και Πειραιά. Με τη κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου το 65% εξ’αυτών επιτάχθηκε από το κράτος.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, κάποια επιτάχθηκαν ή καταστράφηκαν από τους Γερμανούς, ενώ ένα 10% από τα εναπομείναντα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944. 

Σε απογραφή που έγινε το 1947 διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα και ο Πειραιάς είχαν απωλέσει το 40% του προπολεμικού στόλου. Τα υπόλοιπα βρέθηκαν μετά το πόλεμο σε κακή κατάσταση, όμως εξακολούθησαν (αναγκαστικά) να κυκλοφορούν. 

Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’40 κυκλοφορούσαν πανελλαδικά 3.375 ταξί και αγοραία, εκ των οποίων τα 2.525 σε Αθήνα, Πειραιά και Προάστια. Μάλιστα με το Ν.Δ. 1217/49 η περιοχή της πρωτεύουσας χαρακτηρίστηκε ως κορεσμένη με αυτόν τον αριθμό, που ήταν ήδη αυξημένος σε σχέση με πριν τον πόλεμο. 

Πάντως με την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών, εκείνη την εποχή, λίγα παλιά αυτοκίνητα είχαν αντικατασταθεί με νέα. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 αυτό αρχίζει σταδιακά να αλλάζει. Ολοένα και περισσότερα καινούργια ταξί και αγοραία κάνουν την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους. 

Τα περισσότερα αφορούσαν μοντέλα αμερικάνικης προέλευσης. Τα νέα εντυπωσιακά ταξί (τα «αεροδυναμικά») θα πλημμυρίσουν τις ελληνικές πιάτσες μέχρι και τα τέλη των ’50s. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τα ταξί και τα αγοραία εκείνης της εποχής, αλλά και τους οδηγούς τους. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο χρόνο ψάχνοντας για… ταξί.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER