Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πόσο πράσινες είναι τελικά οι Συγκοινωνίες της Αθήνας;

Μιλάμε πολλές για την Αθήνα και αναφερόμενοι στις Συγκοινωνίες της πάντα έχουμε ένα επικριτικό λόγο για αυτές. 

Τα προβλήματα βέβαια είναι δεδομένα: η κρίση έχει αφήσει το στίγμα της βαρύ σε αυτες καθώς ο στόλος των λεωφορείων έχει παλιώσει, τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα είναι αρκετά αραιά, η συντήρηση που γίνεται είναι πλημμελής και φαίνεται.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τάση στην Ευρώπη είναι πρώτον η βιώσιμη αστική κινητικότητα και βεβαίως η μείωση μέχρι το μηδέν των αέριων εκπομπών ρύπων (zero emmissions). Αυτό το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο να το κερδίσει μία πόλη σαν την Αθήνα με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από παλιά δεν έχουν την προβολή που πρέπει γιατί τελικά η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει εντάξει αρκετές πράσινες πολιτικές στις μαζικές μεταφορές της πόλης.

Τι διαθέτει η Αθήνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; 3 Γραμμές Μετρό, 3 Γραμμές Τραμ, περίπου 2.500 λεωφορεία και τρόλλεϋ, ένα αστικό δίκτυο Προαστιακού και αρκετές γραμμές Υπεραστικών Λεωφορείων που καταλήγουν στην πόλη.

Από αυτό το συνολικό δίκτυο ποιο είναι "πράσινο"; Φυσικά θα ξεκινήσουμε από το Μετρό. Η πόλη της Αθήνας έχει 65χλμ δικτύου χωρισμένο σε 3 γραμμές πλήρως εξηλεκτρισμένο. Εδώ επιτυγχάνεται ο στόχος των μηδενικών ρύπων αλλά και της αποτροπής της χρήσης οχημάτων στις περιοχές όπου κινούνται.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως πλέον η χρήση 3 μεγάλων σε μήκος γραμμών δίνει πολλαπλές επιλογές μετακίνησης στους επιβάτες. Το 2020 το δίκτυο θα επεκταθεί κατά 7,5χλ. ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα "πράσινης" μετακίνησης, ενώ το 2025 θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η 4η γραμμή προσθέτοντας επιπλεόν 13χλμ και μεγαλώνοντας σημαντικό τις επιλογές μετακίνησης στην πρωτεύουσα χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Οι 3 γραμμές του Τραμ έχουν μήκος 26χλμ και είναι επίσης ένας δίκτυο πλήρως εξηλεκτρισμένο με μηδενικούς ρύπους. Μαζί με το Μετρό και λόγω της μεγάλης δυνατότητας μεταφοράς επιβατών (ένα τραμ μπορεί να μεταφέρει επιβάτες όσο μαζί 3 λεωφορεία). 

Στις αρχές του 2018 θα προστεθούν επιπλέον 5χλμ ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τηη δυνατότητα μετακίνησης ενώ υπάρχουν σχέδια για επιπλέον 15χλμ γραμμών που θα μειώσουν τη χρήση ρυπογόνων λεωφορείων.

Στις οδικές μεταφορές έχουμε ένα μέσο "ρηγμένο" που όμως ανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για το τρόλλεϋ, το μέσο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, εκλύοντας μηδενικούς ρύπους. 

Είναι ένα μέσο ενταγμένο εδώ και δεκαετίες στην Αθήνα που όμως δεν έχει ούτε την θέση, ούτε την προβολή που του αξίζει καθώς επί της ουσίας μιλάμε για ένα συνδυασμό ηλεκτρικού λεωφορείου σε μία σταθερή τροχιά, λόγω της σύνδεσης του με εναέρια καλώδια. 

Πλέον τα τρόλλεϋ σε πολλές πόλεις της Ευρώπης επανεντάσσονται ως τα πλέον φιλικά οδικά οχήματα στην πόλη. Στην Αθήνα

Η Αθήνα έχει ακόμα ένα "πράσινο" μέσο μαζικής μετακίνησης, με μειωμένες εκπομπές αέριων ρύπων. Μιλάμε για τα λεωφορεία με φυσικό αέριο. Σήμερα υπάρχει ένας στόλος 416 λεωφορείων που λειτουργούν φιλικότερα στο περιβάλλον σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα.

Τέλος στην Αθήνα υπάρχει και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Εδώ μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι "ανάμεικτη". Λόγω των έργων η ηλεκτροκίνηση δεν είναι εγκατεστημένη σε όλο το μήκος του αστικού τμήματος και τα ηλεκτροκίνητα τρένα κινούνται μέχρι τις ΣΚΑ αλλά και κατά μήκος της Αττικής Οδού αλλά όχι στο αστικό τμήμα από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα. 

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει το 2017 καθώς από τις αρχές του έτους θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση μέχρι την Αθήνα και μέχρι το καλοκαίρι μέχρι τον Πειραιά. Αυτό θα σημάνει τον πλήρη εξηλεκτρισμό των γραμμών και πλέον η όλη λειτουργία θα είναι πλήρως φιλική με το περιβάλλον καθώς τα ηλεκτροκίνητα τρένα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους αερίων.

ΤΑ "ΒΡΩΜΙΚΑ" ΜΕΣΑΑυτό που απομένει στην Αθήνα ως "βρώμικο" ρυπογόνο μέσο ποιο είναι;

Βασιλιάς των ρύπων στις μαζικές συγκοινωνίες είναι το λεωφορείο. Περίπου 1.500 ρυπογόνα λεωφορεία υπάρχουν στο στόλο του ΟΑΣΑ. Ωστόσο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξαγγείλει την αγορά 500 λεωφορείων που θα είναι είτε υβριδικά, είτε πλήρως φιλικά στο περιβάλλον, ακολουθώντας τη γραμμή που έχει δημιουργηθεί στην πόλη.

Επίσης ακόμα ένα μέσο που κινείται εντός της Αθήνας αλλά και εκτός είναι τα υπεραστικά λεωφορεία που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ντιζελοκίνητα.

Η παραπάνω ανάλυση μας βοηθά στο να συμπεράνουμε ότι η Αθήνα δεν είναι τελικά η "εχθρική" προς το περιβάλλον πόλης όπως πολλοί θα ήθελαν να πιστεύουν. 

Είναι μία πράσινη πόλη; Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Οι πολιτικές και τα έργα που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1990 και μετά έχουν βοηθήσει την πόλη να μετατραπεί σε ακόμα φιλικότερη προς το περιβάλλον και η συνέχεια δείχνει ότι θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση του μηδενισμού των εκπομπών αέριων ρύπων.

Με την ηλεκτροκίνηση στα περισσότερα μέσα έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολύ καλύτερες καθημερινές συνθήκες στην μαζική μετακίνηση των επιβατών στην πόλη και με τις πολιτικές αυτές θα μπορέσει να φτάσει τα στάνταρντ άλλων μεγάλων "πράσινων" πόλεων της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου